12-годишният Александър от Перник, който изчезна преди 9 дни, беше намерен жив, научи bTV. Той е здрав, в добро състояние, съобщи кметът на града Станислав Владимиров. Детето е намерено от планински спасители случайно. Бил е в труднодостъпната местност Червена могила над Радомир.

Действията са съвместно с полицията в Перник. Сформиран беше щаб, който всеки ден набелязваше действията, които да се извършат - стотици служители и хиляди доброволци участваха в тях, съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев.

"Щабът е набелязал труднодостъпни местности. Това е една от тях и затова там са включени планински спасители", уточни той.

Александър е в много добро състояние, жизнен, с измръзнали, но не премръзнали крайници, каза още Демерджиев.

Детето веднага е било завито с одеяло и пренесено на ръце надолу, така че да стигне успешно до медицински екип и оттам да се транспортира до "Пирогов".

Александър беше в неизвестност от 11 ноември, когато изчезна в района на Профилакториума, докато се разхожда с баща си.

В издирването му се включиха местните власти, полиция, жандармерия, хеликоптер, водолази и алпинисти, както и хиляди доброволци от цялата страна.

Александър, който е с атуизъм, беше забелязан за последно в петък, 11 ноември, в района на Профилакториума към 17 ч. Започна мащабна акция по издирването му в Перник и региона. Междувременно ГДБОП активира и системата за уведомление на изчезнали деца "Амбър Алърт".

За издирването на детето бяха уведомени всички потребители на "Фейсбук" и "Инстаграм" в радиус до 200 километра от мястото на изчезването му.

За издирването София помогна с термокамери и дрон. Властите вдигнаха хеликоптер, включиха се и водолази. Бащата на Александър пък обяви парична награда за намирането му в размер на 100 000 лева.