В 29 снимки изложбата "Другата страна" разказва емоционални истории за африканските деца. Автор е видеожурналистът на bTV Добромир Иванов, а изложбата е част от авторската документална поредица "bTV разказва".

Изложбата се осъществява с подкрепата на Летище София и УНИЦЕФ България.

„Уганда е всичко друго, което ние не сме. Ние мислим, че живеем не много добре, не сме много доволни, но когато отидеш там, си даваш сметка, че има места по света, които са забравени от Бога и хората са на ръба на оцеляването“, коментира Добромир Иванов.

„В Уганда нямат питейна вода, много зарази върлуват навсякъде, хората боледуват постоянно. Животът не е това, което сме свикнали да виждаме тук и даваш оценка на това, което имаме“, допълни още той.

„Когато отидеш на място, което е коренно различно от това, което си виждал, не е трудно да се впечатлиш. На мен ми се искаше да покажем на хората тук и те да си дадат сметка, че има други хора, които са на ръба на оцеляването, но те откриват щастието в много дребни неща“, каза Добромир Иванов.

„Най-силно впечатление прави обаче колко усмихнати са децата в Уганда. Те са гладни, голи и боси, играят с парцалени топки, с живо прасе и намират забавления в неща, които тук ние дори не забелязваме“, разказа операторът на bTV.

„Децата в Уганда ходят на училище, защото там ги хранят. Веднъж в седмицата им дават „луксозна“ храна – ориз, който няма къде иначе да получат“, обясни още той.

Двете части на филма "Другата страна" разказват за живота на децата в Уганда и  образованието, което в някои случаи e животоспасяващо. 

Те ще бъдат излъчени на 19 май и на 26 май от 16 часа по bTV. 

Като повечето страни в Африка, Уганда е изправена пред криза в обучението.

Според скорошни проучвания на Световната банка, ЮНЕСКО и други организации делът на децата до 10-годишна възраст, които не могат да четат и да разбират текст, подходящ за възрастта им е 83%.

Ранните бракове, бременност в тийнейджърска възраст, насилието в училищата и таксите за обучение не позволяват на много деца и тийнейджъри, особено на момичетата, да посещават училища.

Уганда е страна, в която 54% от населението е под 18-годишна възраст. Не всички семейства обаче могат да осигурят постоянна грижа и безопасно жилище за децата си.

12% от момичетата на възраст от 10 до 19 години вече са омъжени и 1 от 4 момичета на възраст от 15 до 19 години са бременни.

По данни на УНИЦЕФ 44% от децата в Уганда живеят в бедност. Това означава, че те са лишени от две или повече от измеренията, определени като жизненоважни.

24% от децата от 0 до 4 години могат да бъдат характеризирани като живеещи в крайна бедност.

Детската бедност се определя при липсата на две или повече от следните измерения - достатъчно храна, достъп до чиста вода, образование, подслон, санитарни условия, здраве, информация и възможности за участие във вземане на решения по въпроси, засягащи живота.

Филмът "Другата страна" разказва за животa на семействата и децата в две села на 2 часа път от столицата Кампала, както и за един млад българин, който се опитва да промени живота за стотици деца чрез образование.

Даниел Делибашев е роден в малко родопско село. Повече от 6 години помага на децата в района да получат равен достъп до образование. През 2021 г. той построява училище и детска градина. Каузата му започва едва с 3 деца. Днес там се обучават общо 274.