Фотографската изложба „Другата страна“ представя ярки портретни образи, зад които стоят емоционални истории за липсата на достъп до образование и социални услуги сред младежите в Уганда.

Изложбата е на оператора на bTV Добромир Иванов и е вдъхновена от двата епизода „Другата страна“, част от документалната поредица „bTV разказва“.

В две части филмът „Другата страна“ разказва за живота на децата в Уганда и образованието, което, в някои случаи e животоспасяващо.

Двете части на филма ще бъдат излъчени на 19 май и на 26 май от 16:00 часа по bTV. 

Като повечето страни в Африка, Уганда е изправена пред криза в обучението. Според скорошни проучвания на Световната банка, ЮНЕСКО и други организации делът на децата до 10-годишна възраст, които не могат да четат и да разбират текст, подходящ за възрастта им е 83%*.

*Източник: UNESCO | Uganda: Education Country Brief, January 2024

Ранните бракове, бременност в тийнейджърска възраст, насилието в училищата и таксите за обучение не позволяват на много деца и тийнейджъри, особено на момичетата, да посещават училища.

Уганда е страна, в която 54%* от населението е под 18-годишна възраст. 

Не всички семейства обаче могат да осигурят постоянна грижа и безопасно жилище за децата си. 12% от момичетата на възраст 10 до 19 години вече са омъжени и 1 от 4 момичета на възраст 15-19 години са бременни.

*Източник: UNICEF | Situation Analysis of Child Poverty and Deprivation in Uganda

По данни на УНИЦЕФ 44%* от децата в Уганда живеят в бедност. Това означава, че те са лишени от две или повече от измеренията, определени като жизненоважни.

24 %* от децата от 0 до 4 години могат да бъдат характеризирани като живеещи в крайна бедност.

Детската бедност се определя при липсата на две или повече от следните измерения: достатъчно храна, достъп до чиста вода, образование, подслон, санитарни условия, здраве, информация и възможности за участие във вземане на решения по въпроси засягащи живота.

*Източник: UNICEF | Situation Analysis of Child Poverty and Deprivation in Uganda

В две части филмът „Другата страна“ разказва за животa на семействата и децата в две села на 2 часа път от столицата Кампала, както и за един млад българин, който се опитва да промени живота за стотици деца чрез образование. Даниел Делибашев  е роден в малко родопско село. Повече от 6 години помага на децата в района да получат равен достъп до образование. През 2021 г. той построява училище и детска градина. Каузата му започва едва с 3 деца. Днес там се обучават общо 274.

Снимка: Добромир Иванов

За „bTV разказва“

“bTV разказва“ е поредица от кратки документални филми на bTV. Предаването е в ефир всяка неделя от 16:00 до 16:30 часа от септември до края на месец май. Авторите на епизодите представят палитра от оригинално съдържание за културни феномени, малцинства, редки традиции и обичаи; силни човешки истории и каузи; права на жените и равенство между половете; непознати или малко познати места от България и света; вълнуващи постижения.

Откриването на изложбата е на 17 май от 11:00 часа на Летище София, Терминал 2, публична зона "Пристигане"

Изложбата се осъществява с подкрепата на Летище СОФИЯ и УНИЦЕФ България.