„Словакия е особен случай в европейската политика. Човек, който е пацифист, има законно притежавано оръжие, с което застрелва министър-председателя“, коментира Петър Карабоев, зам.-главен редактор на „Дневник“.

„Това е страна, пълна с противоречия. Тя е дълбоко разделена и благодарение на Робер Фицо. Логично е да се интересуват дали ще оцелее. Още не е премината опасната граница. Трябва да се интересуват словаците дали държавата, политическата система, медиите и законността ще преодолеят ямата, защото все още са на ръба и гледат пропастта“, каза журналистът.

Атентатът срещу Роберт Фицо се превръща в катализатор за поляризацията в 5-милионната държава.

„Излиза вътрешният министър, който е заинтересовано лице в цялата история, тъй като е извършено нещо недопустимо, което е под неговия контрол и отговорност, и казва - „Укротете се, защото сме на ръба на гражданска война сме“. Той продължава да говори на две разделени части на Словакия. В момента ситуацията не отива на добре. Словакия няма да успее да преодолее по европейски тази ситуация. Ще има затягане на медийния контрол, преследване на либерални сили“, допълни зам.-главният редактор на „Дневник“.

Карабоев припомни, че Полша изгуби в самолетна катастрофа президентското семейство, но политическата система се е оказала достатъчно силна, за да преодолее трагедията.

„Цяла Европа се тресе от такива процеси. Очакваме на евроизборите крайнодясна националистическа вълна, но спираме дотам и не се питаме защо“, посочи Любомир Кючуков, дипломат и бивш зам.-министър на външните работи.

„Ерозират основни компоненти на европейските общества. Едно от тях е сигурността. Засегната е не само националната, но и личната сигурност. Неслучайно голяма част от европейските граждани смятат, че техните деца ще живеят по-зле от тях“, добави той.

„Увеличава се неравенството в обществата. Третото е ерозията на доверието в управляващите. Всичко това води до тези крайни настроения. Разликата при Словакия е, че там популизмът е ляво генериран, а във всичко останали страни – дясно“, подчерта дипломатът.

Всичко по темата за стрелбата в Словакия и състоянието на Роберт Фицо следете в онлайн репортажа ни: