Един от най-мрачните дни в историята на демокрацията. Такъв е днешният 15-и май, в който премиерът на Словакия беше прострелян при опит да разговаря с граждани на улицата в град Хандлова.

Снимка: Reuters

И докато Фицо се намира между живота и смъртта, нападателят, който опита да го убие беше задържан мигновено от охраната и полицията, а самоличността му вече е установена.

Кой в действителност е човекът, натиснал хладнокръвно спусъка срещу Роберт Фицо пред Дома на културата в Хандлова?

Медиите в Словакия вече изнасят интересни подробности. Става въпрос за мъж на 71-годишна възраст, който е роден през 1953 г. в Левице. Първото име на стрелеца е официално изнесено в пресата – Юрай, а фамилията започва в Ц., но не се изписва цялата.

Снимка: Reuters

Юрай Ц. е писател, но по-скоро аматьор, който не си е изкарвал прехраната с писане. Той е бил член на левия литературен клуб „Дъга“ в Левице, редовно е пишел стихове. В миналото е работил като охранител в търговски център.

Преди осем години Юрай Ц. обявява публично в социалните мрежи, че започва подписка за учредяване на политическа партия. „Насилието често е реакция на хора, като форма на изразяване на обикновено недоволство от състоянието на нещата. Нека бъдем недоволни, но не и насилие!“, написа тогава той.

Юрай Ц. се е срещал с проруската група Slovenský branci в миналото, соъбщи унгарският разследващ журналист Саболч Пани .

Снимка: Reuters

Юрай Ц. беше незабавно неутрализиран след стрелбата срещу премиера на Словакия. Тепърва ще се изяснява произхода на оръжието, с което той е произвел тези няколко изстрела, за които говорят очевидци.

Той е бил сред гражданите, които са чакали да се срещнат с Фицо пред Дома на културата в Хандлова. Хората не са били проверявани щателно за оръжие, съобщават някои от тях, станали очевидци на опита за убийство.

Синът на заподозрения стрелец отрича пред медиите в Словакия баща му да е споменавал открито, че планира нападение срещу премиера или убийство на политика. Отрича и баща му да е бил пациент на психиатрията в Левице.

„Ще ви кажа следното – баща ми не е гласувал за Роберт Фицо“, заявява обаче загадъчно синът на арестувания 71-годишен писател от Левице.

Синът казва още, че е в шок и потвърждава, че баща му притежава законно оръжие. „Нямам абсолютно никаква представа какво е възнамерявал баща ми, какво е планирал, защо се е случило. Може да е бил в депресия, не знам“, казва той.

Всичко по темата следете в онлайн репортажа ни: