Гъста мъгла заобикаля линейките и спасителите на мястото на инцидента с хеликоптер в Иран, показват кадри, излъчени по държавната телевизия.

Хеликоптерът, превозващ иранския президент Ебрахим Раиси и външния министър на страната, е претърпял инцидент, докато е пресичал планински терен в гъста мъгла на връщане от посещение на границата с Азербайджан, съобщи ирански служител за Ройтерс.

Служителят заяви, че животът на Раиси и на външния министър е „изложен на риск“ след катастрофата.

Ръководителят на иранското дружество на Червения полумесец заяви по държавната телевизия, че поради метеорологичните условия е възможно да се провеждат само наземни операции по търсене и спасяване.

Министърът на вътрешните работи заяви от своя страна само, че един от хеликоптерите в група от три е паднал тежко и че властите очакват повече подробности.

Снимка: Ройтерс

Спасителните екипи ще достигнат мястото на предполагаемия инцидент с хеликоптера на Ебрахим Раиси скоро, обяви иранската държавна телевизия. Агенция ИРНА обаче съобщава, че все още не е локализирано точно място на инцидента.

АСНИМ: Два от хеликоптерите от кортежа са кацнали 

Два от хеликоптерите от общо три, с които е пътувал Раиси, са пристигнали благополучно на крайната си дестинация, съобщава иранската агенция ТАСНИМ. В тях са пътували някои министри и други официални представители.

В третия хеликоптер е бил президентът на Иран. Според информации спътниците на президента в този хеликоптер са успели да се свържат със спасители и това поражда надежди, че инцидентът с машината може би е без жертви, посочва иранската агенция.

Няма точна информация за ситуацията в зоната, в която е станал инцидентът. Според социални медии Раиси и външният министър, който е пътувал с него, са били ранени, посочва ДПА.

Говорител на Държавния департамент на САЩ заяви, че ведомството следи внимателно информациите за предполагаемо „твърдо кацане“ на хеликоптера на Раиси, предаде Ройтерс.

Президентът на САЩ Джо Байдън също е бил информиран за тези информации. Европейският съюз също следи внимателно случващото се.

Снимка: Ройтерс

Държавната телевизия съобщава, че началникът на генералния щаб на иранските сили е поръчал всички армейски сили, всички сили на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция и силите на полицията да се включат издирвателно-спасителните операции.

Междувременно Ирак предложи помощ в издирвателните операции. Вътрешното министерство, Червеният полумесец и други компетентни органи са били инструктирани от иракския кабинет да окажат съдействие.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев пък заяви, че се моли за Раиси и каза, че е дълбоко потресен от новината за инцидента с хеликоптера, станал малко след като двамата лидери са се видели за откриването на язовирна дига.

Алиев предложи на Иран цялата необходима помощ в издирвателната операция.

Саудитска Арабия също изрази своята готовност да окаже всякаква помощ. Саудитското министерство на външните работи също така заяви, че кралството е следи съобщенията за катастрофата с "голяма загриженост".

Турското външно министерство съобщи, че следи развитието на събитията: "Надяваме се, че иранските официални лица са в безопасност и са здрави."

Европейският съюз (ЕС) съобщи, че е активирал своята картографска служба за бързо реагиране, известна като "Коперник", за да подпомогне издирването на хеликоптера.

В публикация в Х европейският комисар за управление на кризи Янез Ленарчич казва, че ЕС отговаря на искане за помощ от Иран.