Политическо напрежение заради спирането и на последния лифт на Витоша – Симеоновския. Общинските съветници от ГЕРБ-СДС обвиниха кмета на София в бездействие и настояха общината да си върне собствеността на съоръженията. Грешките са от миналото управление, контрира кметът Васил Терзиев.

Според ГЕРБ няма основания лифтът да спре работа, общината има право на контрол до 2032 г. и заради това сега трябва да поиска и неустойка в размер на 8,3 млн. лева и разваляне на договора.

„Кучето не е заровено нито на Витоша, нито под Симеоновския лифт, а някъде тук под „Патриарха“, „Витошка“, в района на НДК, където Борис Бонев, подкрепен от кмета, от „Спаси София“, задръстиха трите булеварда. Направиха паркинг на открито и сега са на път да задръстят и Витоша. Заради това, че не са си свършили работа и не са прочели договора“, каза на брифинг общинският съветник от ГЕРБ Антон Хекимян.

Час по-късно, на друга пресконференция, столичният кмет обвини - ГЕРБ са продали лифтовете с ощетяващ договор. Той обеща до края на мандата му да заработи поне един лифт на Витоша.

„Чухме доста художествени измислици на тема „Витоша“ и поредната порция от страна на ГЕРБ да пробват да прехвърлят вината за нещо, което те са сътворили на някой друг. И да говорим как ние не сме свършили нещата за шест месеца, за които те са имали 35 месеца. Те продадоха лифтовете“, заяви Васил Терзиев.

„ГЕРБ трябва да се научат да си поемат отговорността за проблемите, които са създали. Витоша е изцяло тяхно дело, но ние ще намерим решение и ще има поне един работещ лифт до края на мандата“, обеща Терзиев.

До спора се стигна, след като от общината обявиха, че проверка през януари е показала неработещ двигател на Симеоновския лифт. Собственикът и до днес не е представил документи за техническа изправност.

bTV потърси за коментар и фирмата собственик - "Витоша ски", до този момент отговор няма.