Транспортираха със самолет "Спартан" по спешност пациент от Варна в София. Полетът е извършен от екипаж от 16-а авиобаза Враждебна, съобщават от Министерството на отбраната.

Самолетът е излетял в 9:45 часа от Летище София с медицински екип от "Пирогов" на борда със задача да транспортира пациент от МБАЛ „Света Анна“ във Варна до столицата. 

Полетът е изпълнен в условията на усложнена метеорологичната обстановка, поясняват от ведомството. В 12:01 часа самолетът се приземи успешно обратно на Летище София.

Силите и средствата за аварийно-спасително осигуряване от авиационната база са приведени за изпълнение на полет за авиомедицинска евакуация по заявка на Министерството на здравеопазването, след разрешение на началника на отбраната и заповед на командира на Военновъздушните сили.

Снимка: Министерство на отбраната

Припомняме, че в началото на годината 4-годишно дете, което бе транспортирано със самолета „Спартан“ за лечение в чужбина, бе трансплантирано успешно. Донор стана неговата майка.

Акцията бе координирана от няколко министерства. Транспортът извърши екип от 16-а транспортна авиобаза "Враждебна", съвместно с екип от ВМА и педиатрията.

Детето се нуждаеше от чернодробна трансплантация, която обаче в момента не се извършва у нас. Затова то бе оперирано в Хамбург, Германия.