Самолет „Спартан” с екипаж от 16-а авиационна база „Враждебна“ от състава на ВВС изпълни успешно задача по осигуряване на въздушен транспорт на медицински екипи по искане на Министерството на здравеопазването, съобщиха от военно министерство.

Донор е станала германска туристка, получила инсулт по време на почивката си във Варна, съобщиха от болница "Света Марина".  

По време на лятната си ваканция в България 50-годишната жена е получила тежък мозъчен кръвоизлив и въпреки усилията на лекарите изпаднала в мозъчна смърт.

"Семейството веднага даде съгласието си да дарят възможност за нов живот на тежко болни българи", съобщиха от болницата.

Експлантирани са двата бъбрека и черният дроб. 

„Лабораторните изследвания показаха, че повечето ѝ органи са здрави и биха могли да бъдат полезни на някой, който има нужда от това, някой болен човек. Говорихме със семейството подробно. Органите са за български пациенти, имаше просто подходящи реципиенти“, каза проф. д-р Вилиян Платиканов, н-к на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ „Св. Марина“.

Самолетът C-27J  с командир капитан Николай Георгиев, втори пилот старши лейтенант Калоян Атанасов и борден инженер майор Мирослав Пипев е излетят за летището във Варна на 19 юли в 17:28 часа.

Машината е била подготвена за полет от инженерен състав с ръководител лейтенант Мартин Георгиев. На борда на самолета бяха два медицински екипа от Военномедицинска академия и УМБАЛ „Александровска“, които са превозени по маршрута София – Варна – София при възникнала донорска ситуация в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна.

В 23:58 часа снощи самолетът каца обратно на летище „Враждебна“.