В комфортна среда на единомислие две от управляващите партии – БСП и „Атака”, изредиха за пореден път достойнствата на проекта „Южен поток” за България и неглижираха поредицата от забележки на Европейската комисия и на Европейската комисия и на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

На кръглата маса „Спирането на „Южен поток" - удар срещу България", организирана в Народното събрание по инициатива на парламентарната група на „Атака", не присъстваха нито представители на опозицията, нито изразители на други мнения.

Само ден по-рано от Реформаторския блок направиха скандално разкритие, че промените в българския Закон за енергетиката, позволяващи строителството на газопровода на територията на страната в разрез с европейските изисквания, са направени по поръчка на „Газпром”. Твърдението остана без коментар от ресорното министерство.

Иначе заместник-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов нарече проекта „Южен поток" „единствената алтернатива на България за гарантиране на сигурността на доставките на газ”. По думите му, именно сигурността на доставките е и „първият приоритет на енергийната политика на Европейския съюз”.

„Южен поток" не е български, а европейски проект. За разлика от другите европейски държави, които в тези моменти на атака се консолидират, ние се надпреварваме до Брюксел кой първи да издаде четата", коментира той. Той се оплака, че български депутати отивали и давали невярна информация при комисар Гюнтер Йотингер. Зам.-министърът подчерта, че лично е чул комисаря да казва, че Русия и „Газпром" са надеждни партньори на ЕС и има намерение и в бъдеще да се поддържат добри взаимоотношения.

Иван Айолов изтъкна още, че след изграждане на „Южен поток" цената на природния газ за България ще е по-ниска от сегашната. „В края на 2015 г. трябва да има газ на Паша дере”, отбеляза той.

В дискусията участваха и двамата депутати от БСП Таско Ерменков и Явор Куюмджиев, чието бе приетото на първо четене предложение за въвеждането на понятието „морски газопровод” в Закона за енергетиката. Двамата не коментираха случая.

„Искаме да сме входна точка на газопровод, за да падне цената на газа за България”, заяви на дискусията депутатът от Коалиция за България Таско Ерменков. Колегата му Явор Куюмджиев каза, че проектът не е само руски, а руско-европейски. „Той преминава през седем страни и това го прави от огромно значение за цяла Южна Европа”, посочи депутатът.

Той представи предлаганите от него промени в Закона за енергетиката, с които се дава дефиниция на морските газопроводи и как те се включват в европейската система. По думите му промените са в унисон с европейска директива. „България ще разреши на всеки, който има газ, да го транспортира през българската система. От помпената станция, която ще е на Черно море, всеки ще може да се включи в тръбата”, заяви депутатът.

По думите му предлаганите промени „ще улеснят и разрешат” строителството на „Южен поток". Той обясни, че Черно море се намира извън територията на ЕС. „Промените не са насочени срещу ЕС, а са в изпълнение на правилата и законите”, каза още Куюмджиев.

Депутатът от „Атака" Магдалена Ташева заяви, че преминавайки през България, „Южен поток" щял да увеличи стратегическата тежест на страната, нейното политическо значение, както и да пълни хазната с приходи и да увеличи работните места. По думите й „Южен поток" обаче се натъквал на „непрозрачни обструкции от различни политически сили”.

„В основата на тази пропаганда срещу изграждането на проекта стоят геополитически интереси”, смята колегата й Димитър Аврамов.