От години в Ихтимат правят писани яйца за Великден. Уникалната техника за боядисване на яйцата се предава от поколение на поколение. Мариела Иванова споделя, че боядисва яйцата по този начин още от 6-годишна, когато баба й я е научила и според нея тайната на красивите айца е в дългогодишната практика.

При писаните яйца първо се нанася восъка, а след това яйцето се боядисва. Важно условие е яйцето да е бяло или по-светло. „Восъкът се рисува с писалка, която представлява дървена пръчица с тънка ламаринка накрая – изчукана и навита около една игла, за да се получи улейче, по което да тече восъка”, разказа Мирела и допълни, че восъкът е пчелен и е оцветен с катран или сажди. Слага се да заври, после се прецежда, за да няма примеси, които да запушват писеца. Мариела обясни, че писаните яйца не се ядат. Те са само за украса. „На едно великденско яйце по принцип се рисуват кръстове, може да има и растителни мотиви. Кръстът може да бъде с различни орнаменти – цветя, паячета, точици.”

Цветовете са всякакви. Боята е смесена със жълтък, за да има повече гланц и боята да е лъскава.

Доц. Светла Ракшиева е етнолог в БАН. Тя също изписва великденски яйца, но по малко по-различна технология. „Писалката е по-различна. Тя е с тясна фунийка и не може да се пълни с восък, а се нажежава хубаво на пламъка на свещта, след това се набожда в парченце восък, поема от него и започва да пише”, обясни доц. Ракшиева.

„Шарейки яйцето, боядисвайки го, ние го натоварваме с положителен смисъл и значение. Яйцето става символ на плодородие, за късмет, за развитие, напредък, пълнота и изобилие. Всичко това се изобразява върху яйцето. В същото време яйцето е едно благопожелание, скъп обреден дар за близки, роднини, познати”, каза още Ракшиева.

Както знаем, първото великденско яйце е червено и след като цяла година стои пред иконата и пази къщата от злини, на следващия Великден по него се гадае за бъдещето на дома. Яйцето се чупи и се гледа какво е останало от него. „Ако яйцето просто се е свило и изсъхнало, но се е запазило здраво, това е добър признак, че нещата в къщата ще вървят добре, ще има развитие, напредък, пълнота, късмет. Ако яйцето е почерняло или се е заразило, това не е добър признак – означава, че може да се очакват болести и нещастие”, обясни етнологът.

Как пък се боядисват яйца на пара с изцяло естествени продукти и без боя, можете да видите в прикаченото видео.