От днес започва традиционният Събор за фолклорно надпяване в Копривщица. Заедно с него започва и турнето на една от формациите, която ще участва на събора - Лондонския български хор. Те са певци от различни народности, обединени от любовта си към българския фолклор. От утре до 13 август хорът ще изнесе концерти в Копривщица, Пловдив, Стара Загора и Банско.
Как чужденци, които не говорят български език, пеят прекрасно българска народна музика, разказва Полина Ботева.

Повечето от тях са чужденци, други са българи, трети са се омъжили или оженили за българи, но всички са влюбени в нашия фолклор. Срещата с Лондонския български хор започва от коридорите на Държавната агенция за българите в чужбина, с чиято подкрепа те са у нас.

"Моята съпруга чу за Лондонския хор, тя поиска да се включи, а аз изобщо не бях чувал такава музика досега. Но я заведох на едно от заниманията и седнах да я изчакам и когато чух първата песен това беше като... магия... и поисках и аз да се включа", разказва Рос, англичанин, женен за българка.

"Отидох в уъркшоп за пеене, който водеше нашата ръководителка Деси и това беше толкова различно от английската музика - начинът, по който тя първоначално учеше хората как да пеят българска музика... Тя първо помоли останалата част от хората да викнат по мен  - "Хей, Стив!" и тя каза "Ето така се пее на български - просто естествено!", споделя англичанинът Стив.

"Аз просто се влюбих в различното звучене, в прекрасната хармония, във взаимодействието между певците - ние не стоим просто така, ние се поглеждаме един друг и се усмихваме, така че затова обикнах тази музика", разказва французойката Катрин.

Гласовитите чужденци изненадват още в началото с това, че почти никой от тях не говори български език, но пеят без грешка български народни песни.

Лондонският български хор е създаден преди 10 години

от певицата Десислава Стефанова, възпитаничка на националния ансамбъл "Филип Кутев".  Днес хорът наброява близо 50 души, които веднъж в седмицата огласят българското посолство в Лондон с народна музика. За турнето у нас са дошли 35 от тях, затова и залите на Агенцията се оказаха  тесни за да поберат всички. И за да ни покажат една малка частица от това, което са подготвили за турнето си, Лондонският хор направи импровизиран концерт в двора на Президентството.

"За доста хора това е първата среща с българския фолклор, много хора сме заразили и за мен това е най-голямата награда, че хората чуват, макар и през устите на англичани и международна група, чуват нашата музика", радва се Десислава.

Народните песни, които изпълняват са от всички краища на страната, но с различен аранжимент. А предложения за нови дава всеки в хора. "Имаме концерти, може би всеки месец по един-два, понякога е много натоварено. Просто ние сме много шарени, много силни, хубави гласове и това се харесва, имали сме сътрудничества с две рок групи, една от които е любимата ми група, казват се "Дъфс", това стана по идея на Би Би Си и беше доста голямо предизвикателство от нашия състав", разказва още Десислава.

Освен че си партнира с рок групи, хорът често взима участие и в озвучаването на филмова музика. "Троя” е един от големите филми, тогава всъщност, когато записахме музиката, ние отидохме с група от 20 певици в Лос Анжелис под името Лондонски български хор, обяснява създателката му.

Импровизираният концерт събра погледите и на чиновниците в Президентството, и на туристите, дошли да разгледат Ротондата. Оказа се, че и те са тук заради фестивала в Копривщица.