До края на седмицата може да видите изложбата "Художници в изолация" в Националната художествена галерия . За първи път тя събра забранявани художници от втората половина на 20 век.

Техните биографии са още с бели петна. Уж наши съвременници, а безвъзратно загубени и непознати. Непоказвани, неоценявани, неканени и дори забранявани тези седем художника, които Николай Ущавалийски събира в изложбата са различни в своята самота, но еднакви в непримиримостта да отстояват своята творческа позиция.

"Естествено в този период най-силен е моментът на политическия и идеологическия натиск. Това са причините, които са наложение често пъти доста брутално. При някои, като Красимир Добрев – Доктора, става въпрос за една социална изолация, която се дължи на едно много тежко заболяване, което вече ограничава света, чисто физическите параметри на заобикалящия го свят до стените, тавана на болничната стая. Така че икономическите, идеологическите и политическите причини са само една малка част от една по-голяма картина", обясни кураторът на изложбата Николай Ущавалийски.

Днес за тези художници, говорим като за истински явления, съизмерими с най-доброто от европейското изкуство. Но за нас те остават все още недостъпни. Техните платна са рядкост в галериите, те не са собственост на големи музеи, а са отлежавали, скрити с години в ателиетата и частните колекции, невидяни и все още неоценени.

"Това е точно така и се отнася с пълна сила за творчеството на Иван Георгиев – Рембранд. От изложбата става ясно, че това е един уникален пример за българското изкуство. Той през целия си живот не продава, не показва нито една своя работа, не участва в нито една изложба. Просто това е неговата форма на несъгласие с властващите форми по онова време. Ние дължим много на колкционерите, които събраха неговото изкуство в две-три сериозно големи колекции и без тяхна помощ и без тяхната добра воля просто нямаше как да се видят тези неща", каза Ущавалийски.

Тази изложба разкрива един не толкова радостен свят - на самота, болка и борба, но и дава и надежда, че за талантливите, макар и закъсняло, признанието все някога идва, защото истинският безпристрастен съдник не сме ние -хората, а времето...

Двайсет и три картини на Красимир Добрев - Доктора след изложбата ще бъдат дарени на колекциите на Националната художествена галерия и Софийска градска галерия.