Новият кмет на Пловдив Славчо Атанасов се обяви против депонирането на допълнителни количества боклук от София на сметището край Цалапица. Но пред bTV той съобщи, че ако правителството отпусне още пари за града, той може да преразгледа решението си.

Депото край Цалапица е със свободен обем от 650 хиляди тона, една трета от които са неприкосновен резерв. Екооценката, обявена днес, показва, че ако освен боклука на Пловдив и петте малки общини от региона, тук продължи да се депонира софийски боклук, сметището ще се изчерпи за не повече от година и половина.

Славчо Атанасов, кмет на Пловдив: "Аз разбирам София - те имат много сериозен проблем, но нашият Завод за твърди битови отпадъци още не е готов. В един момент ние можем да изпаднем в ситуация по-сложна дори от София. На този етап ние не бива да приемаме софийски отпадъци”.

Пловдивският кмет подчерта, че засега няма искане за допълнително извозване от столицата. Той все пак си остави вратичка за обсъждане в местния парламент и на такъв алтернативен вариант.

Славчо Атанасов: "Ако държавата се ангажира с Пловдив и обезвъзмезди Община Пловдив с едни сериозни финансови средства, тогава може да преценим ситуацията по друг начин. Но истината е, че интересът на Пловдив ще бъде защитен”.

Славчо Атанасов не се ангажира с конкретни цифри колко трябва да е държавното обезщетение на този интерес. Но категорично отрече, че по въпроса със софийския боклук ще действа тясно партийно, само защото е избран с листата на коалиция ГЕРБ-ВМРО.

Славчо Атанасов: "Аз съм от ВМРО, г-н Борисов - от ГЕРБ, че двете партии тук работят в сътрудничество - ето, ще ви дам пример - шефът на Общинския съвет, г-н Йордан Кюмюрджиев, който е местен лидер на ГЕРБ, също е против ние да депонираме софийския боклук”.

Пловдив все още не е получил всичките близо 48 милиона лева в инфраструктурни проекти, обещани от Правителството, срещу договорените още миналата година 200 хиляди тона боклук. В същото време, депото край Цалапица вече е приело почти цялото договорено количество. Остават за депониране само още 2 хиляди тона.

Новоизбраният кмет на Горни Богров отказва да приеме софийския боклук за временно съхранение на площадката край селото. Георги Бонев, който е от листата на ГЕРБ, е поискал среща с Бойко Борисов по проблема, веднага след встъпването си в длъжност.

Междувременно, днес изпълняващият длъжността кмет на София Минко Герджиков заяви, че на площадката в Горни Богров няма да се извозват балирани отпадъци.

По думите му, вчера се е получило неразбиране на думите на заместник-кмета по екологията Мария Бояджийска.

Вчера тя съобщи, че след изчерпването на квотата за извозване на софийски отпадъци в сметищата на Пловдив и Карлово, балите биха могли да се насочат към площадката в Горни Богров.

Според Минко Герджиков обаче, това няма да стане, защото теренът в Горни Богров е за временно съхранение на отпадъци, а целта на общината е да се намери трайно решение на проблема със софийския боклук.

Столичната община, Министерството на околната среда и водите и Съветът по европейски въпроси, отложиха решението за боклука на София за 5 декември. Тогава трябва да бъде представен план за временно решение на проблема.

Този план ще бъде съгласуван с европейски експерти и преди Коледните празници ще бъде представен на Европейската комисия.

В средата на октомври от Брюксел дойде предупреждение, че започват шест наказателни процедури срещу България, едната от които е за неспазване на изискванията по директивата за оползотворяване на отпадъците. Ако планът на Екоминистерството и общината не удовлетвори Комисията, вместо коледен подарък София ще получи съд, а българските данъкоплатци - глоба.

Гергана Грънчарова: "Във всеки случай, глобата няма да е символична, тъй като става въпрос за неизпълнени ангажименти, свързани със здравето на хората и опазването на околната среда."

Обсъжданите варианти са пет.

Какви са - под страх от протести общината и кабинетът предпочитат да крият.

По всяка вероятност до 6 дни договорената квота с Цалапица ще бъде изчерпана, а след нея и карловската. Преговори за нови квоти обаче все още няма, защото на практика все още няма и Столичен общински съвет.

Отново имаме повод да видим как големите световни столици решават проблемите си с битовите отпадъци.

Изразът "Планини от боклук", в Сеул има съвсем буквално значение. Както всеки голям град и Сеул в един момент се е оказал изправен пред проблема, какво да прави с боклука.

Решението се оказало доста обикновено. Огромните купчини смет били обработени, а след това и засипани с пръст.

В резултат на това се е получил един от парковете на града.

В Япония е обща практика да се сортира боклукът още преди да стигне до кофата.

Домакинята разделя отпадъците в десет категории. Хората в някои райони на страната сортират боклука в цели 43 категории.

От вестници и списания... до пластмасови бутилки, консервени кутии, опаковки от козметика, изразходвани батерии, картонени опаковки от мляко и подложки от стиропор.

Дрехите също се рециклират.