Когато още 11-годишен Глен Диктеров е поканен като солист на Лосанджелиската филхамония, за да изсвири Концерт за цигулка и оркестър от Чайковски, неговият баща е водач на втори цигулки. Оттогава до днес Диктеров печели едни от най-престижните музикални конкурси, свири под диригенската палка на Бърнстейн, Зубин Мета и прави някои от най-знаменателните си записи с Лосанджелиската и Нюйоркската филхармонии. На концерта си у нас той ще представи Концерт за цигулка и оркестър от Ерих Волфганг Корнголд, станал световноизвестен с филмовата си музика през 40-те и 50-те години в Холивуд.

“Това което ще изпълня от Корнголд не е филмова музика, а концерт, който той пише след като се е оттеглил от Холивуд във Виена, въпреки че е включил много филмови елементи под влияние на предишните си композиции. Разликата между класическата и филмовата музика е, че последната много бързо се промени. Джон Уилямс е най-известният филмов композитор в Америка и самият той вече използва различни методи за създаването й. Компютърът е много използван и това я прави много динамична и различна. Аз съм в щастливата позиция да съм участвал както в класическата симфонична музика, така и в изграждането на партитурите и в записа на много саундтраци”, каза любимият цигулар на семейство Рейгън.

През 1980 г. Глен Диктеров постъпва в Нюйоркската филхармония като концертмайстор и две години по-късно изнася концерт в Белия дом. Може би близкото му приятелство със Джон Уилямс и Спилбърг става причина музикант от такава величина да запише саундтраците на много холивудски продукции сред, които "Повратна точка", "Недосегаемите" и "Интервю с вампир".

"За да започна да записвам филмова музика в началото на 70-те години, ми помогна целият ми дотогавашен опит. Аз бях солист на Лосанджелиската филхармония, после свирих джаз. Тогава записах музиката на "Близки срещи от третия вид". Когато се преместих в Ню Йорк, продължих да работя в тази посока. Работих по музиката на много филми, в това число и на анимационните продукции на "Дисни" "Красавицата и звярът" и "Аладин". Днес нещата много се промениха. Филмовата музика се записва в Полша, България, Румъния, Унгария по финансови причини", разказа музикантът.

Тази среща с един от най-големите музиканти на нашето съвремие ще остане незабравима за тези, които успеят да го чуят на живо. Не само заради това, че ще се докоснат изключителната дълбочина и прецизност на негово изпълнение, но защото Диктеров оставя своя неповторим отпечатък върху всяко произведение излязло под неговия лък.