Лятото е най-благодатното време за бране на билки. Кои са лечебните растения, подходящи за бране сега, разказва д-р Вергиния Николова в рубриката "Бъдете здрави".

Около Еньов ден е най-подходящо време за бране на цъфтящите лечебни растения. Билките се събират след падане на росата в сухо и слънчево време.

В домашната билкова аптека най-често присъства жълтият кантарион

Бере се, когато една трета от неговите цветчета са разцъфнали. Д-р Илияна Янева от Националния център по опазване на общественото здраве обяснява: "Почистваме от примеси и е добре за домашни условия да сушим жълтия кантарион на китки от 20-25 стръка, като се връзват не с канап, а със стебла от растението и да се окачват на телове в проветриви помещения".

Жълтият кантарион се използва от нашия народ като противовъзпалителна билка, т.е. при възпаление на храносмилателната система при язвена болест на дванадесетопръстника, защото има рани - заздравяващо действие. Ако се приема жълт кантарион сам по себе си няма проблем.

През този сезон все още може да се събира и лайка с лайкоберачка

"Когато събираме лайка, не бива да събираме видовете, с които можем да я сбъркаме. Съцветието на лайката е кухо. Лайката може да се обърка с един друг вид лайка, която е немиризлива, на която съцветното легло е по-плоско, може да е сферично, но то не е кухо. Когато го разкъсам се вижда, че то е плътно. При лайката е кухо. Тя може да се използва при възпаление на храносмилателната система. Може да се използва за гаргара при възпалени венци и бани при възпалени хемороиди".

Сега е време за бране и на стръковете с цветните кошнички на белия равнец

"Как се събират стръковете? Режат се с остър нож или ножица от върха с дължина 20 см. Когато имаме някакво находище от растение е добре около 1/3 от цъфналите стръкове да се оставят, за да може да се възстанови находището. Преди да се постави в рамката трябва добре да се почисти от примеси и някои изсъхнали листенца. Белият равнец е изсъхнал тогава, когато при огъване стръкът не се огъва, а се чупи". Белият равнец се използва заради  противовъзпалителното и противосъсирващо действие.

Обичан билков чай при простудни заболявания е чаят от липов цвят

"Този месец от липата се събират цвят с прицветния лист. След като ги наберем, се поставят в кошница или в касета. Без да ги тъпчем. Цветовете се разстилат в рамките рамки на слой не по-дебел от 3-5 см. Обръщането става не с ръка, а се прехвърлят от рамка в рамка".

Вече изсъхнали билките се съхраняват в хартиени пликове. Така те запазват своя фармакологичен ефект до две години. Но за домашната аптека, е по-добре да подменяме билките всяко лято.