Днес Луговой и партньорът му Дмитрий Ковтун за първи път говориха открито пред журналисти за делото "Литвивенко". Бизнесменът започна пресконференцията си с думите: “Днес ще направя изявление, което ще хвърли светлина върху тази тъмна политическа история, в която главна роля изиграха МИ-6 и нейните агенти Березовски и Литвивенко. Между другото, по думите на Литвиненко, първо той е бил вербуван, а по-късно Березовски. По негов съвет, Березовски е дал на британците секретни документи от Съвета за сигурност на Русия. Той също стана агент на МИ-6, което му позволи лесно да получи политическо убежище и британско гражданство”.

Задачата на Березовски и Литвивенко била да събират компромати срещу президента Владимир Путин и семейството му, обяви Луговой. Самият Луговой също бил обект на вербуване от страна на МИ-6, но отказал сътрудничество: “Британците се интересуваха от моите връзки, финансови средства, от възможните ми преки контакти с президентството, както и от контактите ми с Федералната служба за сигурност, Федералната служба за охрана и с руското външно разузнаване. Особено голям беше интересът им към дейността на Федералната служба за сигурност и нейното т. нар. "британско бюро". Те открито се опитаха да ме вербуват за агент на Британското разузнаване и ми предложиха да разпространя компромати за президента и неговото семейство”.

По повод убийството на Литвивенко Луговой изтъкна три версии, но заяви, че най-правдободобна е тази, която води към Березовски. "Той е известен като майстор на политическите интриги”, констатира бизнесменът. По думите му британските служби загубили контрол над Литвиненко и сами го премахнали.
Луговой обвини още лондонските служби, че нарочно белязали него и Ковтун с полоний, за да насочат следствието по грешна следа. Бизнесменът набеди фонда на Березовски, че е продавал британски паспорти. Цената на услугата се движела от половин до един милион лири стерлинги. "Ако нещо се случи с мен, то това ще е изгодно най-вече на Березовски", каза Луговой. Той припомни колко хора от обкръжението на олигарха вече не са сред живите и даде за пример директора на ОРТ Владислав Листиев, депутатите Сергей Юшенков и Владимир Головлев.

Миналата седмица Лондон обвини Луговой в убийството на Литвивенко и поиска екстрадирането му от Русия. Москва обаче категорично отказа да предаде бизнесмена на английското правосъдие. Днес към искането на Великобритания се присъедини и Вашингтон.

Реакциите от Лондон не закъсняха. Великобритания обяви, че убийството на Литвиненко е криминално дело и не е свързано с разузнаването. Говорител на външното министерство отказа да коментира дали специалните служби имат отношение към отравянето. Живеещият в Лондон Борис Березовски пък коментира, че днес е станало по-ясно от всякога, че Кремъл е организирал убийството на Литвиненко. Той, разбира се, отрече да е агент на МИ-6.

Часове преди разкритията на Луговой, Березовски призна пред вестник Financial Times, че финансира една от най-активните опозиционни организации "Другата Русия". Сред нейните лидери е бившият световен шампион по шахмат Гари Каспаров. Така руският магнат Березовски, който е британски гражданин, повиши политическата температура в отношенията между Лондон и Москва, коментира изданието.

Руските власти отдавна твърдят, че Березовски е свързан с опозиционната коалиция. Гари Каспаров категорично отричаше милиардерът да има нещо общо с неговата организация и подчертаваше, че "Другата Русия не поддържа контакти с хора, които биха застрашили репутацията й". Сега твърденията на олигарха Березовски, че действително финансира “Другата Русия” могат да бъдат използвани от Москва като аргумент в опитите да я представи като екстремистка групировка, коментира Financial Times.

Березовски твърди, че е започнал финансовата си помощ за “Другата Русия”, защото решил да нанесе удар срещу властта на президента Путин, заради връзката му с убийството на Литвиненко. Той казва, че Путин не е приятел, а опасност за Запада. В средата на април обяви, че готви революция в Русия, защото "дворцовият преврат" е единственият начин за промяна. Директно обвини Кремъл за убийството на Литвиненко и призова за налагане на международни санкции на Москва.

Възходът на Березовски започва по време на ерата Елцин. Тогава олигарсите - шепа едри бизнесмени, получават огромно влияние върху руската икономика и политика. Срещу контрол над енергийните запаси на Русия, дават подкрепа за определени политици. Борис Березовски беше смятан за пръв между равни сред олигарсите. Математик по образование, от продавач на коли, той става собственик на компанията-производител на Лада, получава дялове в държавната телевизия ОРТ и някои вестници, придобива контрола върху най-голямата нефтена компания “Сибнефт”.

Березовски е синоним на сила, власт и пари. Докато Путин не идва на власт, когато започва неговото падение и бягството му във Великобритания, където получи политическо убежище. Стана най-мразеният руснак от Русия. Русия го обвинява в измами, корупция, пране на пари, източване на авиокомпанията “Аерофлот”, както и за подстрекателство към въоръжена революция.