Не трябва да виним конкретно българската армия и офицерите, и сержантите и войниците, които служат в нея. Въпросът е, че тя се явява потърпевша от неправилното, неумелото управление на ресурсите, заделяни за отбрана в Министерството на отбраната. Това заяви в интервю за bTV министърът на отбраната Аню Ангелов.

"Затова и нашите упреци, и упреците на командирите от българската армия са именно в тази насока – че Министерство на отбраната се е грижило много повече за други странични дейности, отколкото конкретно и само за текущата издръжка на българската армия, за да може тя да води онази бойна подготовка, която е била необходима. Ние сега правим всичко възможно това да е точно така",  допълни министър Ангелов.

"Не бих казал, че е страшно положението с бюджета

Въпросът е, че ресурсите, които се отделят са значителни са страна като България, а в същото време те не са били използвани най-ефективно. И затова и заплащането е много по-ниско, затова и разходите на един военнослужещ са много по-малки, отколкото в другите държави.

Ние сме си поставили една цел до 2015 година да достигне заплащането на военнослужещите и издръжката на един военнослужещ средното ниво за новите страни-членки на НАТО, които бяха приети през 2004 година. Така че, ние имаме една съпоставимост между онези държави, които са близки по население, по състав на армията до нашата страна и съпоставими с нашите разходи.

Това е главното, към което ние ще насочим усилията си при планирането на бюджетите в бъдеще и при заделянето на съответните средства, както за заплащане, така и за текуща издръжка, така и за доставка на ново въоръжение и техника, главно за военновъздушните сили”, отбеляза Аню Ангелов.

"Аз съм сигурен, че и до края на мандата на това правителство

ще има увеличение на заплащането за военнослужещите.

Въпросът е друг – въпросът е да има консенсус по отношение на политиката в областта на отбраната и този консенсус ще се постигне чрез гласуването на Бяла книга за отбраната и въоръжените сили от Народното събрание.

Малко или много, политическите сили се повтарят в различните мандати на Народното събрание. Това именно ми дава основание да мисля, че и след изтичането на мандата на това правителство, на това Народно събрание, тази политика ще продължи да бъде подкрепяна и в бъдеще от следващото Народно събрание ш от следващото правителство.

Това е всъщност основанието ние да готвим такъв документ, който да стане основа на един план за развитие на въоръжените сили до 2015 г., който предполагам ще бъде изпълнен успешно и ще даде основа на следващите правителства да работят по-спокойно когато се отнася до издръжката на българската армия, да не считат, че непрекъснато трябва да има реформи.

Ние искаме да сложим край на реформите като революционно понятие

и да преминем към едно еволюционно развитие на армията, постепенно, последователно, в редица аспекти, които ще набележим в Бялата книга за отбрана”, каза още министър Ангелов.

Проектът за нов изтребител е изтласкван досега само поради една причина – поради липсата на пари, каза Аню Ангелов, като уточни, че това ще бъде най-скъпият проект за България.

Какво още каза министърът за състоянието и бъдещето на военновъздушните сили можете да видите тук.