Засегнатите от болестта райони у нас стават 12, обобщиха от аграрното министерство.

В новорегистрираните огнища вече се прави кръгова ваксинация. Тя обхваща всички животни там, независимо дали вече са били ваксинирани, обясниха от Националната ветеринаро-медицинска служба.

"Заболяването започва много близо до румънската граница и явно на територията на Румъния съществува вирусът, който по някакъв начин е пренесен на наша територия", пояснява д-р Пенчо Каменов, директор на "Епизоотичен контрол, хуманно отношение към животните и идентификация", НВМС.

Вирусът се предава по въздуха от неваксинирани животни, обясняват ветеринари. Ако няма в близост екарисаж, най-лесно и бързо огнището на болестта се ликвидира, като прасетата се убият и заровят. Термичната обработка също може да унищожи вируса, а месото да стане годно за консумация. Инкубационният период трае до 8 дни. У нас той все още не е преминал.


"След като открием последното огнище, ние трябва да изчакаме още 10 дни да няма ново огнище и тогава ще кажем, че сме овладели заболяването", казва д-р Пенчо Каменов.

Веднага след това забраната за търговия с прасета ще бъде вдигната, обещаха от Ветеринарната служба. Първото за годината огнище на класическа чума бе открито в края на миналия месец.

Временно се забраняват пазарите за живи свине, заради огнищата на чума по свинете в страната. Кметовете на населените места се задължават да извършат регистрация на животните и да предоставят данните за тях в районната ветеринарно-медицинска служба.
Засилен е контролът в кланиците и върху транспортните средства, превозващи свине, както и върху пропускателния режим във фермите. В момента се извършва безплатно ваксиниране на животните.