Според народните вярвания Свети Илия е господар на летните небесни стихии, на гръмотевиците и градушките. Старите хора са вярвали, че Светията ходи по небето със златна колесница и преследва ламята, която пасе житата. Светкавиците пък са огънят, който излиза от ноздрите и изпод копитата на конете му, когато препускат по небесния друм.

Затова и свети Илия е своеобразен наследник на езическите богове на гръмотевицата и дъжда Зевс, Перун и Тангра като постепенно древните езически представи се приспособяват към култа на християнския светец.

Традиция е на празника да се правят събори. Един от обичаите на Илинден за предпазване от гръм и градушки е да се коли курбан от мъжко животно.
В християнската религия свети Илия е юдейски пророк. Описанията на в Стария завет го представят като аскет скитник последовател на Йехова и враг на жреците, изпълняващи древния култ към бог Ваал. С пророчествата си светията успява да приобщи много хора в християнската вяра.

Името Илия означава крепост Господня. Днес освен именниците Илия, Илиян, Илияна, Илкo, Илкa празнуват и кожарите, кожухарите и пивоварите.