Една от инициаторките на откритото писмо произвежда обувки в Русе. Контрабандният внос на такива стоки, според нея, пречи на бизнеса й и не й позволява да разкрие повече работни места.

"Специално при нас това е в посока Турция и Китай. Обувки, които влизат с тирове и с контейнери и които съответно, като количество не мога да кажа каква част от това се декларира, но със сигурност мога да ви кажа, че се декларираха преди по 2 - 3 лева", каза Соня Петкова, производител на обувки в Русе.

Така вносителите спестяват и от мито, и от ДДС, и могат да продават стоката си по-евтино от българските производители.

46 фирми в Русе и 21 в Разград имат същия проблем. Техни представители връчиха на председателя на Парламента откритото си писмо, с което призовават за преустановяване на контрабандния внос. В писмото се изразява подкрепа на правителствената политика за реформа в българските митници. Не коментирайте, че подкрепяме договора с "Краун Ейджънтс", помолиха производителите. "Ние не познаваме договора, за да вземем отношение по него. Ние знаем какви са реалните проблеми и затова искаме решение на тия реални проблеми и то го искаме бързо и незабавно."

Ако държавата реши проблема им, производителите очакват да разкрият повече работни места, да увеличат заплатите и да внасят повече данъци в бюджета.