След аварията в АЕЦ "Фукушима-1" в атмосферата са се отделили два пъти повече радиоактивни вещества, отколкото са изчислили японските власти, като те са достигнали до 40% от замърсяването от бедствието в Чернобил. Това сочат данни от предварителен доклад на Андреас Стол от Норвежкия институт за атмосферни изследвания, цитиран от АП.

Според автора на изследването японското правителство е работилo с данни само от Япония, докато той е ползвал данни от световна мрежа от сензори, които са установили значително по-високи нива на радиоактивен Цезий-137. Освен това японците са пренебрегнали емисиите в морето, казва Стол.

Неговото проучване не отчита отражението на радиацията върху здравето на хората. Цезий-137 е опасен, защото той остава в околната среда в продължение на десетилетия, като създава риск от ракови заболявания, посочва АП.

В интервю за агенцията Андреас Стол заяви, че оценките на емисиите са дотолкова ненадеждни, че установяването на двойно по-голямо количество Цезий не се смята за голяма разлика. По думите му някои други предишни оценки са констатирали по-високо равнище изпуснат Цезий от оценката в неговия доклад, който още не е завършен окончателно.

Това лято правителството на Япония оповести, че при аварията на 11 март от "Фукушима-1" са изтекли 15 хил. терабекерела Цезий. Изследването на Стол и съавторите му установява, че до 20 април са изтекли 36 хил. терабекерела, което възлиза на около 42% от изтичането при пожара в АЕЦ "Чернобил", съобщава АП.