Според него едва ли има пост с по-голям политически натиск от този на шеф на митниците. Той не отговори дали самият премиер е поискал оставката му или министърът на финансите. 

"Моите взаимоотношения с Милен Велчев приключиха", заяви Емил Димитров. 

Емил Димитров е роден в Перник през 1962 г. Завършва Института за музикални и хореографски кадри и се е занимавал с народни танци, като хореограф. Работил е и като електроженист. Успоредно с това завършва Висшия икономически институт.

Има следдипломни квалификации - по митнически контрол, финанси и счетоводство. Работил е в съобщенията, като на надзорник и счетоводител. Популярност придобива като финансов ревизор и преди 10 години постъпва в Министерството на финансите, като районен ревизор, за да стигне до най-отговорните ревизии в държавата.

През 1997 г. е определен за ревизор на годината, заради зърнената афера на кабинета Виденов. Името му нашумява в пресата, заради разкрития на крупни далавери в митниците.

През май на 1999 г. напуска Държавен финансов контрол, за да ръководи Гражданско обединение за борба срещу корупцията към Движение "Гергьовден", с главен секретар - Любен Дилов-син.

 През 2001 г., след юнските парламентарни избори, спечелени от НДСВ, Емил Димитров е назначен за шеф на митниците в правителството на Симеон Сакскобургготски. И работи в него 6 месеца.

Когато пое поста  Димитмров каза, че той и екипът му са четирима срещу 4000. Два месеца след това, заяви в интервю:"Аз съм последният шанс на българските митници". Постави си амбициозната задача да пресече контрабандата и намали корупцията в митничарските редици.

Ще остане в историята на българските митници с внезапните си проверки по пропусквателните пунктове. Подчинените му го нарекоха с нов прякор "Батман". Те разтревожено се вглеждаха във всеки пристигнал джип. Той бе очакван по всяко време, навсякаде, по няколко пъти на ден.

В навечерието на Коледа посети пункта на Кулата два пъти. Тук, Ревизоро смени повечето митничари със софийски.

Масови уволнения имаше на Дунав мост - след скандал със събираните подкупи на русенската митница. Димитров уволни всички местни началници, а повече от 20 митничари прати в други бюра или в отдела за митническо разследване и разузнаване. Там те трябвало да се докажат и да размишляват как са работили през предишните месеци, бе аргументът на Димитров пред медиите тогава.

"Животът на всеки митнически началник започва с неговото назначение", констатира преди години Емил Димитров. Издаде книгата "Митница", в която описва митнически далавери.