Проблемът ще бъде обсъден в глобален план на Конференцията на ООН по изхранването на населението по света, която започна днес в Рим. В конференцията участват представители на повече от 180 страни в света.

Въоръжените конфликти и засушаването са най-често изтъкваните причини за гладуващото население в някои региони на Африка. В действителност обаче проблемът е по-сложен. Недостиг на храна има и в държави, където няма войни и правителствата често прибягват до хуманитарна помощ от чужбина.

Учените виждат едно от решенията на проблема в биотехнологиите. Идеята е да се създадат растителни култури, устойчиви на плевели и суша. Уганда и Кения са сред страните, в които методът вече се прилага. Според директора на Кенийския изследователски институт по земеделие - КАРИ, генетично модифицираните храни може да се окажат спасение за гладуващите хора на континента.

Биотехнологията обаче има и своите противници. Мнозина смятат, че не е редно да се правят експерименти с природата. Африка представлява идеално опитно поле за фирмите, които експериментират с генетично модифицирани храни, тъй като в повечето страни на континента тяхната употреба не е регламентирана от държавата.