Втори ден се бави началото на отпечатването на бюлетините за изборите на 23 октомври. Причината са множеството проблеми, свързани с изискванията към печатниците по отношение на бюлетините за избор на кметове и общински съветници. В ход са активни срещи и преговори между представители на печатари от цялата страна и ЦИК в София.

Договорите с печатниците още не са подписани, а указанията за параметрите постоянно се променят. Печатниците чакат най-рано утре да получат окончателно одобрените параметри на бюлетините. Най-реалистичният срок обаче е вторник - 11 октомври. Закъснението ще доведе и до рисковано по-голямо натоварване на машините в печатниците.

Наред с Варна и Пловдив, Русе е един от градовете с най-дълга листа за общински съветници. Оказа се, че в крайдунавския град първоначалната бюлетина за общински съветници достига дължина от 1 метър. В момента в русенската печатница се получават предварителните листи от региона, извършва се предпечатна подготовка, и проектобюлетините се връщат обратно за съответно одобрение от изборните комисии.

"Можем да приемем всякакво предизвикателство, включително и отпечатването на бюлетините за съветници и кметове. Имаме готовност да започнем тази работа, веднага след подписване на договора, и няма никакви причини да се опасяваме, че няма да спазим сроковете”, заяви Иван Енчев - мениджър производство в "Дунав Прес"-Русе.   

Има още множество детайли за уточняване, както и известни трудности, но не желаем да ги изричаме на глас, докато не подпишем договорите, коментираха хора от бранша. Според последните указания от ЦИК, бюлетините за общински съветници не трябва да надвишават 1,20 метра, а тази за кметове да не е по-дълга от метър.

Това от своя страна води да намаляване на шрифта, както и на разстоянието в изписването между отделните кандидати. Дългата листа трябва да е подложена и на биговане в самата печатница, за да може да се прегъва по-лесно. Друг от проблемите, който се коментира неофициално, е теглото на печатните материали.

По предварителни данни , бюлетините се групират на пачки от по 20 броя и след това се оформят на пакети от 1 000. Така се получава тегло от близо 15 килограма, което също ще внесе трудности при разнасянето на материалите към избирателните секции.