Кюстендилският ж.к. "Изток" – един от най-големите ромски квартали в България и пословичен с купуването на гласове за изборите "осъмна" без избиратели секции, след решение на кмета на града Петър Паунов и взето след съгласуване с органите на МВР. Антон Хекимян провери какви са настроенията на хората след това решение. Изненадващо в разговора се включи само кметът Паунов.   

Не смятам ,че градът е основоположник на купуването на гласове у нас, заяви той. Ясно е, че търговията се прави от определени кланове и босове. Докато секциите се организират на места, където се говори на различни диалекти, тъпчат се бюлетини, хората ходят да гласуват под строй, няма как това да не продължи.

Във всичките тези кафета в квартала седят бароните, които чакат хората, взимат им документите. Ако секцията е на друго място не е възможно да се получи струпване и контролиране. Извън квартала никой не може да прилага натиск върху хората. Голям част от отговорните за "черешовото" убийство са в затвора, същото важи и за голяма част от местните лихвари – това би трябвало да даде допълнително спокойствие за хората.

В по-малките населени места избирателите, които искат да гласуват извървяват километри, за да стигнат до секцията. В крайна сметка ние не караме никого да отиде и да гласува, заяви Паунов.

За първи път на миналите избори, живущите в квартал "Изток" не определиха вота. През 2003 г. обаче от тук бяха извадени над 2 000 гласа за един от кандидатите. Тук просто натискът върху хората е голям, заяви кметът и отрече да е имал идеята ромите да бъдат извадени от избирателните комисии.

Не могат 50 полицаи да охраняват 2 000 души, които са се струпали, за да гласуват. Със сигурност тази крачка обезсмисля по-нататъшни машинации. Като политик и кмет правя стъпка, която да даде на хората спокойствие, заяви в заключение той.