Според правителството, към момента няма яснота дали Бриго Аспарухов е подсъдим и няма пречки той да бъде назначен в политическия кабинет на премира.

Позицията бе изразена от говорителя на кабинета Димитър Цонев, след като министър-председателят не пожела да разговаря с журналисти при завръщането си в страната.

От правителството обясниха нежеланието на Симеон Сакскобургготски да говори пред медиите с негови неотложни ангажименти. Журналистите, които първоначално не бяха допуснати на територията на правителствения ВИП, впоследствие бяха поканени вътре, което даде възможност на премиера да напусне летището необезпокояван.

Говорителят на кабинета обяви, че Бриго Аспарухов все още не е назначен, но у премиера има воля това да се случи. Цонев добави, че въпреки заявеното вчера от заместник-председателя на Върховния касационен съд Румен Ненков, в правителството нямат яснота дали бишвият шеф на разузнаването е подсъдим или не.

"Премиерът може да смята един човек за подсъдим, когато има неопровержими доказателства, че този съдебен процес е в ход. А твърдението на съдия или адвокат, или на самия Аспарухов нямат голяма стойност", каза правителственият ръководител Димитър Цонев. 

За да са сигурни какво е положението, в кабинета ще чакат определение на прокуратурата или съда по случая Аспарухов. На въпроса ще бъде ли блокирано назначението на о.з. генерала докато това се случи, Цонев заяви:

"Не мисля, че е необходимо."

От думите на Цонев стана ясно, че дори Бриго Аспарухов да се окаже подсъдим, това няма да е пречка за назначението му. Според говорителя впоследствие, ако се прецени, той може да излезе в отпуск. Цонев отказа да коментира въпроса има ли нещо, което да накара премиера да се откаже от намеренията си за Аспарухов.

Правителсвеният говорител подчерта, че няма нищо общо между изказването на министър Соломон Паси и забавянето на назначаването на съветниците.
Цонев допълни, че за назначаването на Бриго Аспарухов сто процента може да бъде сигурен само министър-председателят.

Междувременно, в "Блиц", тази сутрин, председателят на Атлантическия клуб Любомир Иванов заяви, че негативните последици от назначаването на Бриго Аспарухов в политическия кабинета на премиера са факт.

"Това, за което се борихме, беше България да стои добре като страна кандидат-член за НАТО, а сега това се уврежда от стъпки, на които нямаме право", каза още Иванов. По думите му, премиерът трябва да се съобрази с очакванията на обществото и да не назначава Бриго Аспарухов.