В началото на писмото си Милен Велчев изразява благодарността си за загрижеността на министър-председателя относно проблемите, повдигнати в писмото с мотивите за оставката от 6-и август.

Милен Велчев посочва силната подкрепа, която проличала в публични изказвания на политици и съмишленици на правителствто. Като основания за оттегляне на оставката си, министър Велчев изрежда проявеното разбиране от страна на премиера, както и от страна на председателя на ДПС Ахмед Доган, и желанието си да продължи усилията си за реализиране на целите на правителството.

В съобщение на пресцентъра на финансовото министерство се казва, че решението на министър Велчев е резултат от проведените срещи и разговори през последните две седмици с премиера, с Ахмед Доган, с министри, както и с водещи политици от НДСВ и ДПС, на които той е получил подкрепа.

Финансовият министър изразява удовлетворение от изявлението на министър Георги Петканов, в което публично беше подчертано, че МВР не разполага със сведения за контакти между Милен Велчев и лица със съмнителна репутация.

Подадената и след това оттеглена оставка на Милен Велчев е доказателство за политическото безсилие на това управление, което решава въпросите си чрез шантаж към министър-председателя. Това заяви лидерът на СДС Надежда Михалова по повод оттеглената оставка на финасовия министър.

"Това, което ме смущава, е сенчестото движение, ако мога така да го нарека, в Министерството на финансите, тъй като тази оставка не е първата и вероятно няма да бъде и последната. Това показва, че не отделен министър, а цялото мнозинство е свързано с неясни, поне за обществото, интереси. Приемайки оставането на Милен Велчев, по същество министър-председателят поема пряко всички съмнения, които са свързани с името на неговия финансов министър", каза лидерът на СДС.

Председателят на БСП Сергей Станишев припомни думите си по повод подадената от Милен Велчев оставка и заяви, че е прогнозирал това развитие на събитията: "Очевидно мотивите за оставката и оттеглянето, които се съобщават, не са реалните мотиви. Тогава изказах предположението, че е възможно по този начин Милен Велчев да оказва натиск върху премиера за постигане на някакви свои цели, които нямат нищо общо с бюджетната политика. Тогава, също така напомних, че имаше такъв случй с оставка - на генерал Бойко Борисов, която приключи с нищо. И тази приключи с нищо, и тогава прогнозирах това развитие на събитията."

Агенцията за финансови новини и анализи "Интели Нюз" в експресния си коментар за оттеглената от министър Велчев оставка посочи, че не се очаква да има други оставки в правителството на Симеон Сакскобургготски. Според агенцията, коалицията НДСВ - ДПС ще остане стабилна и бюджетът за следващата година ще бъде изготвен на време. В коментара се казва още, че до правителствена криза може да се стигне, ако Националното Движение "Симеон Втори" загуби драматично предстоящите местни избори през октомври.

Оттеглената оставка на министъра на финансите Милен Велчев има своите коментари и в чужбина. "Асошиейтед прес" и "Де Пе А" изтъкват, че министърът е взел решението си след разговори с премиера Симеон Сакскобургготски. "Ройтерс" напомня, че според някои оставката е била блъф.

"Асошиейтед прес" смята, че решението на Милен Велчев е предотвратило криза в крехката коалиция на Симеон Сакскобургготски. Агенцията преценява, че кабинетът е изправен пред обществено недоволство заради неизпълнените си обещания за подобряване на ниския жизнен стандарт. Цитира се проучване на общественото мнение, според което подкрепата за правителството е намаляла до 10%.

"Ройтерс" нарича Велчев "един от водещите реформатори в правителството на бившия цар", а "Де Пе А" припомня, че въпреки съмненията за корупция и т. нар. "яхтен скандал", министър Велчев остана на поста си и предишния път - при промените в правителството през юли.