Подаването на електричество в Ню Йорк беше възстановено напълно след близо 30-часов мрак. Хората от районите, които останаха без ток, бяха посъветвани да пестят електроенергията. В най-големия канадски град - Торонто, и в столицата Отава също вече има ток. Причината за срива, който порази осем американски щата и канадската провинция Онтарио, все още не е известна.

Предварителните анализи показват, че аварията вероятно идва от Съединените щати. Проблемът е започнал в Средния Запад, смятат американски експерти. Първите сериозни пробиви в мрежата били регистрирани в заводите на "Дженерал моторс" в щата Мичиган. После вълната достигнала Охайо, а тамошната електрическа компания вероятно не е реагирала адекватно.

Американският президент Джордж Буш и канадският премиер Жан Кретиен обсъдиха по телефона извънредното положение, заради прекъсването на електроподаването. Двете страни създават обща работна група, която да установи причината за най-големия в историята на Северна Америка срив в електроснабдяването.

Финансисти пресметнаха, че загубите за икономиката от спирането на тока ще са за десетки милиарди долари.

След около 30 часа на тъмно, в Ню Йорк светлината се завърна, неоновите светлини на "Таймс Скуеър" отново блеснаха, Бродуей отвори врати. Метрото, което обслужва около 5 милиона души всеки ден, вече се движи.

Кливланд, щата Охайо, обаче е изправен пред нов проблем - най-тежката водна криза в историята. В Детройт пък се извиха опашки за бензин. В същото време кметът на Торонто Мел Ластман погледна с усмивка на станалото. Той предрече бум на бебета вследствие на най-големия срив в електроснабдяването.