Всички бъдещи журналисти, които ще учат редовно вече са се записали. Теодора го направи днес. Тя ще следва "Връзки с общестеността".

"Мисля, че ако човек е достатъчно добър професионалист, полът няма значение", коментира момичето.

На въпрос дали ще им липсват мъже в курса, Теодора отговори: "Надявам се количеството да е за сметка на качеството."

Люба Ризова е директор на новините на Би Ти Ви, където мъжете журналисти не са много.
"Не знам защо мъжете бягат от тази професия. Може би, защото в нея има много емоции, не е високо платена, има много отговорности и много стрес. И може би това не е много полезно за един мъжки характер", каза тя.

Репортерът в Би Ти Ви Димитър Анестев
харесва да прави новини. Завършил е икономика.

"В професията липсват мъже. И то, не го казвам като жена, а като професионалист. Мисля, че един мъж може да се справи с някои неща, така както жената не може, и обратното", смята Анна Цолова, репортер и водещ в Би Ти Ви.

Николай Пенчев и Иван Захариев ръководят седмичника "168 часа". Там съотношението жени/мъже е четири към едно. Според тях обаче качеството в професията не зависи от пола.

"Има и мъже, които се държат като жени. Професията не е престижна. Много малко хора истински харесват това, което правят", коментира заместник- главният редактор на "168 часа" Иван Захариев.

Според Пенчев, действащите журналисти вършат добре работата си, но това, че разкритията им не водят след себе си оставки и други промени, ги демотивира.

"Факт е, че непрекъснато се вадят новини, находки, журналистите си вършат работата, въпреки че не получават никаква подкрепа от институциите. Но в следващото поколение, което идва, няма никой", заяви Николай Пенчев.

За стажантката в Би Ти Ви Деси журналистиката е преди всичко да се среща с много нови хора.

Алек е учил европеистика. На 22 е. Насочил се е към журналистиката, защото му било интересно.
Попитан дали все още му е интересно, той каза, че не му се обясняват "толкова сложни неща".