До 15-и септември болниците, които имат дългове, трябва да представят в здравното министерстство планове как ще покрият задълженията си. Това стана ясно след среща на заместник-здравният министър д-р Петко Салчев с директорите на 20-те най-големи болници-длъжници. В момента натрупаните дългове на лечебниците са за 96 милиона лева.

Здравният министър Славчо Богоев е разпоредил директорите, които не могат да се справят с проблема, да бъдат подвеждани под отговорност по Търговския закон.

Увеличеният брой лекувани пациенти, нередовното снабдяване с лекарства и консумативи, лошата връзка между доболничната и болничната помощ, недостатъчното финансиране от Здравната каса - това, според директорите на лечебните заведния, са основните причини за натрупаните дългове.

Болниците дължат най-много пари за лекарства -около 35 милиона лева.

От здравното министерство настояват да бъде преразгледано лечението на пациентите, като се предписват най-ефективните, а не най-скъпите медикаменти. Здравното министерство ще отпусне допълнитело пари за болниците, които работят най-добре.

От държавния бюджет ще бъдат покрити преразходите само на онези лечебни завединя, които представят доказателства, че се преструктурират, овладяват и спират натрупване на дългове.

Здравната каса е платила около 90 милиона лева по клинични пътеки на болниците от началото на годината. Най-много пациенти са преминали по пътеките: раждане, хронична сърдечна недостатъчност и бронхопневмония при децата. Контролните органи на касата са установили, че болниците не изпълняват стриктно клиничните пътеки и злоупотребяват с лекарствата. Наложени са глоби за над 67 000 лева.