Започна записване на лекари в графиците на спешните кабинети, които ще поемат работата на  закритите болници. Дирекцията "Стратегия, планиране и управление на медицинските дейности" в здравното министерство се ръководи от доц. д-р Стоян Александров. Той вече 13 години работи върху идеята за преструктуриране на болничната помощ.

На въпроса дали е оптимист, той отговори, че  оптимизмът му е по отношение на това, че обслужването на хората няма да пострада: "Ако направите една справка и видите как стоят нещата по отношение на осигуреност с всякакъв вид  лечебни заведения в районите, в които има опасност тези болници да бъдат преобразувани, вие ще видите, че там има колеги в достатъчно количество и качество видове специалности, които биха могли да удовлетворят потребностите на хората".

Започва да се коментира и проблемът с нивото на обслужване и нивото на компетентност: "Смятаме, че пътят, по който вървим е правилен, че в условията на една икономическа криза, с ограничен ресурс, съсредоточаване на средствата  точно във функционални болници, които показват резултат е изключително оправдано".

Основателно ли е притеснението на лекарите, работещи в болници, които ще бъдат закрити?
Аз нямам притеснение, че има вероятност колегите да останат без работа. Възложено е на директора на Спешна медицинска помощ да отговаря за съставянето на графиците за обслужване в т.нар. "спешни кабинети".

В тези графици кой е с предимство?
Селекцията би трябвало да се прави по-скоро с насоченост  към спешната медицина, хирург, анестезиолог, спешна медицина, кардиолог, невролог.

Разяснете преструктурирането на болниците в хосписи, медицински центрове и заведения за долекуване.
Дори това, което правим, е наченка в тази област. Засега обаче ние правим като хосписи места, в които могат да се настанят болни, които са в крайната фаза с неблагоприятна прогноза, при която не става дума да се поставя диагноза и да се провежда активно лечение, а за едно обгрижване. Този модел съществува в Европа, в почти всички европейски страни с домашната грижа, сестринската грижа, допълнителното настаняване за определен период на рехабилитация и т.н. Това е масово, масово в другите страни.