Държавната агенция "Национална сигурност" остана без шеф, отбелязва "Труд". Председателят й Цветлин Йовчев е подал оставка пред премиера Бойко Борисов. Мотивите на Йовчев, споделени с Борисов, са: "Оценката Ви като министър-председател на Република България за цялостната дейност на ръководената от мен Държавна агенция, неколкократно изразеното недоверие към мен като председател на ДАНС, неоправдаване на очакванията ви по отношение на това кои следва да бъдат приоритетите и какво конкретно следва да върши агенцията, съгласно действащия в момента Закон за ДАНС".

На 43-ия ден от избухването на скандала с подслушванията стана ясно, че той все пак ще предизвика размествания в сектора "Сигурност", коментира под глава "Дневник" по повод оставката на Цветелин Йовчев. Часове по-рано премиерът публично критикува непрофесионалната работа на ДАНС и намекна за възможна смяна на Йовчев. Оценката му прозвуча донякъде изненадващо - досега изглеждаше, че отговорността за изтичане на информация от специални разузнавателни средства /СРС/ е в полето на МВР, а и парламентарната комисия, наблюдаваща спецслужбата, я оневини, въпреки че подкомисията на Народното събрание за контрол над СРС посочи обща вина на ръководителите на сектора "Сигурност". Дали ще има сериозни последствия и за вътрешния министър Цветан Цветанов ще стане ясно, след като се произнесе прокуратурата. Борисов каза вчера, че би се разделил с него, "ако има вина". Министър-председателят обяви, че съвсем скоро ще е формирано звеното за борба с корупцията по високите етажи на властта - БОРКОР. Така ще се появи още една важна служба, която ще бъде оглавена от личния съветник на премиера - Румен Миланов, който е и автор на концепцията за БОРКОР.

***
Според челото на "Труд" трябва да се засили взаимодействието на митническите служби с полицейските органи и прокуратурата. Това се казва в междинния доклад за напредъка на България. В доклада реформата в митниците е посочена с положителен знак, одобрения получават съвместният инспекторат на НАП и Министерството на финансите. Експертният доклад обаче не подминава скандала с подслушването у нас. Българските власти трябва да гарантират използването на специалните разузнавателни средства за законни цели, сочат европейските експерти. Доволни са, че вече има осъдителни присъди по високите етажи на властта.

***
Електронният фиш за нарушения, заснети от камери на КАТ, ще се праща на шофьорите от понеделник, алармира под глава "24 часа" като се позовава на зам.-началникът на Охранителна полиция Алекси Стратиев. От другата седмица вече съобщението за глобата за превишена скорост ще пристига в бял плик по пощата с обратна разписка на всички, сгазили закона след 5 февруари. Писмото няма да има отличителен знак, по който да се познае какво съдържа. Ако не се разпише човек на пощальона, защото го е нямало два пъти, по закон се приема, че не е посочил коректен адрес, и глобата пак трябва да се плати. Във фиша всеки нарушител ще може да прочете кога, къде и с колко е превишил скоростта.

***
"Новинар" цитира статистика на първа страница, според която най-много произшествия у нас стават с пешеходци. София е градът в Европа с най-много загинали пешеходци. Близо 31 на сто от произшествията през изминалата година са именно с пешеходци Ц 2047 от общо 6610 броя. 23 процента от загиналите също са граждани, движещи се пеша по улиците. Другите основни причини за ПТП са неправилното изпреварване и високата скорост. Алкохолът е едва на седмо място.

***
Катастрофите с коли на Националната служба за охрана са се увеличили с 30 на сто за година, пише "Сега". По думите на шефът на службата ген. Димитър Димитров това се дължи на компромис с подготовката на служителите - нямали полигон. "Вече две години нашите шофьори не карат при екстремни ситуации, не ги отиграваме като схеми поради липсата на такъв полигон. Ходим при баретите, но там не позволява полигонът да се развие даденото упражнение в цялата му мащабност", обявява Димитров.

"Бавно и внимателно". С тези думи премиерът Бойко Борисов се обръщал към шофьорите на НСО всеки път, когато се качвал в някоя от колите със специален режим на движение, допълва по темата "Телеграф". Премиерът изрично ги предупреждавал да спазват всички правила, в това число да спират на пешеходна пътека.

Парламентът гласува окончателните промени в Кодекса на труда, които регламентират реда за ползването на платения годишен отпуск след решенията на Конституционния съд, отбелязва "Сега". 2-годишната давност вече става водеща и всички неползвани през дадена година дни ще могат да се ползват до изтичането й, както и да се плащат при напускане на работа. Управляващите дадоха възможност задължителният график за отпуските да се променя, като записаха, че редът как ще става това ще се определя в специална наредба на Министерския съвет. За следващата година ще могат да се прехвърлят до 10 дни.

***
146 хиляди българи са си сменили настоящия адрес за периода 1 септември - 31 декември миналата година, подчертава "24 часа", позовавайки се на Мая Манолова, депутат от БСП. Това станало главно в морските общини и в района на Монтана и Добрич.  

Контра мнение пред "24 часа" изказва Искра Фидосова, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ: "От справката, която получих вчера, от януари няма никакво движение и това доказва, че с промените в кодекса сложихме край на вътрешноизборния туризъм... Още декември заявихме, че има готов законопроект от
регионалното министерство за гражданска регистрация. И там има промяна, че на един адрес могат да бъдат регистрирани 10 души. Изключение ще правим само когато предоставят удостоверение за родствени връзки и покажат, че са роднини по права и съребрена линия."

***
В интервю за "Труд" Касим Дал, независим депутат, прогнозира, че ако ДПС не вземе мерки ще загуби на предстоящите изборите. "Ако продължаваме да си зариваме главите като щрауси в пясъка, за съжaление резултатите ще бъдат плачевни", коментира Дал и подчертава, че след всичките скандали, прословутия хонорар, сараите и барбекюто, излязлото досие на лидера на партията Ахмед Доган, никой не би се срещнал с него. "Твърдя, че според всеки наш избирател този хонорар е резил за цялата партия. Решението на съда предизвиква още по-големи резерви към ДПС", твърди Дал.

***
МВР и Народното събрание си поделиха антиприз, наречен "Големият брат", информира "Дума". Наградата на двете институции е в категорията "Нарушаване правото на неприкосновеност на личния живот в сферата на държавното управление". Номинациите организират Програма "Достъп до информация" и Интернет общество - България. Сред мотивите е липсата на адекватен регламент, който да гарантира правата на хората в случаите, когато срещу тях се
използват СРС-та. Отчетен е и фактът, че МВР няма задръжки при употребата на спецразузнаване.

***
Край на огромните паралелки от по 30-35 първолаци от тази есен, съобщава "Труд". Директорите на училищата ще могат да записват в клас от 22 до 24 деца. Всеки следващ ученик ще бъде приеман само с разпореждане и подпис на образователния министър. А той ще парафира молбите само при основателни случаи като липса на по-близко училище в района. И сега в първи клас може да има до 22-ма ученици и по решение на директора да се приемат още двама. Въпреки това част от училищата раздуват бройката многократно. Причината - всяко дете носи пари на школския бюджет. Към част от училищата има голям интерес и педагозите трудно удържат наплива на семействата.

***
Изкараните часове в професионалните гимназии ще важат като завършен лекционен курс в университетите със същия профил, съобщава "Монитор" и уточнява, че това ще стане възможно с въвеждането на кредитната система в професионалното образование, подготвена от експертите в просветното министерство. "Кредитната система е един от основните акценти в проекта за изменение и допълнение на Закона за професионалното образование", пояснява пред изданието зам. просветният министър Милена Дамянова.

***
Инжекция от 10 млн. лв. за топ 10 на българските чудеса. Сензационната новина обяви вицепремиерът Симеон Дянков на дискусия за културно-историческото наследство, уточнява "Стандарт" на челна страница. Финансист номер едно развърза кесията след кроя на народния вот в интернет за най-значимите паметници в страната ни. Златото грабна старият Созопол, след него се наредиха Перперикон и античният Несебър. Парите ще са за инфраструктура и реклама, каза Дянков. Обществен съвет от историци, археолози и експерти начело с културния министър Вежди Рашидов има тежката дума за разпределението на парите, пояснява изданието.

***
"Може да се спестят до 200 лв. през 2012 г. и до 450 лв. през 2014 г., ако едно домакинство се откаже от пликчетата", твърди в интервю за "24 часа" Нона Караджнова, министър на околната среда и водите. По думите й пликчето е удобство, но без него не ни се влошава стандартът на живот. "Става въпрос за милиард и двеста милиона найлонови торбички на година, които се ползват в България. Това е едно сериозно замърсяване и си заслужава усилието да ползваме торбички за многократна употреба", смята Караджова. Министърът допълва още, че ако проектът за прокарване на екотакса за найлонови торбички бъде успешен, ще се въведе и друга - за пластмасовите чашки, чинийки и вилички.

***
2,47 лв. за литър струва от днес дизелът по бензиностанциите - с 11 ст. по-скъп от литър А-95, констатира на икономическата си страница "24 часа". Цената на най-масовото гориво отново гони рекордните си стойности от 2008 г. Тогава дизелът стигна 2,58 лв., а бензинът 2,43 лв. Според хората от бранша причината
дизелът да е по-скъп е в повишеното търсене, уточнява изданието.

***
"Данъчните ще пишат роман за имотите на Цветанов", коментира в заглавие "Сега" по повод проверката на доходите и имуществото на вътрешния министър. Националната агенция за приходите не се ангажираха с конкретен срок, но са категорични, че докладът от проверката, дори той да е 200-300 страници, ще бъде публикуван веднага след като стане готов, пише изданието. Миналия петък премиерът Бойко Борисов обяви в парламента, че се ангажира в срок до една седмица да каже на депутатите кога ще приключи данъчната проверка на Цветанов. "Поемам ангажимент до следващия петък да ви информирам точно кога. На 21-ви (февруари) имаме среща с главния прокурор. Ще го попитам и докъде са стигнали подобни проверки, които сте дали", са думите на Борисов, цитирани от изданието.

***
Според челото на "Пари" десетки хиляди фирми може да се окажат нарушители, без да искат. "Повече от една пета от регистрираните по ДДС 200 хиляди търговци трябва да купят нови касови апарати, които да бъдат свързани с НАП до септември. Проблемът е, че няма откъде да го направят, а производителите на апарати не бързат заради противоречивите сигнали на държавата", коментира изданието.