Музей на най-новата история на Германия съхранява реликви от протестните демонстрации през есента на 1989 г.и надигащата се опозиция в ГДР.

Наред с първите издигнати плакати срещу политиката в бившата ГДР, в музея на най-новата история на страната е изложена и част от системата за проследяване на ЩАЗИ. Репортаж на Кристана Баксанова и оператора Борс Пинтев.

Кадрите в репортажа са направени през есента на 1989 г. пред посолството на Западна Германия в Прага. Тогава хилядите източногерманци успяват да прескочат оградата и да получат убежище от другата страна на желязнта завеса

Днес част от оградата на посолството се съхранява в музея за нова история в Лайпциг. Заслугата е на Райнер Екерт - един от активните опозиционери н накогаштага ГДР.

"Преди години бях на един прием в това посолство в Прага. Малко по-късно прочетох, че германското посолството ще получи нова оградата и ще маха старата. Свързвахе с посланика и той бе така любезен да изпрати част от нея в Лайпциг. Даде ни и табелата от посолстовото, която също поставихме и се получи един хубав ансамбъл, заедно със снимки от онова време", разказва той.

Повечето от предметите в музея са предоставени лично от представители на опозицията в бившата в ГДР.

"Ние решихме да показваме не толкова любими предмети, а образци,които имат опредено историческо послание и връзки. Така получихме много реликви от участници на опозицията в ГДР", каза още Екерт.

Сред експонатите има и атрибути на тогавашната власт.

На екрани в музея се прожектират оригинални записи, правени от тайната полиция на ГДР, за да проследяват обикновени граждани. По официални данни в ЩАЗИ са работили 90 хиляди щатните служители, но неофициалните им сътрудници са били два пъти повече.

С издигането на Берлинската стена семейството на Райнер Екерт е разделено. Родителите му остават в Източнта част, а баба му и дядо му - в Западен Берлин. Свидетел и участник е и в Пражката пролет, но казва, че най-вълвуващи за него остват дните от есента на 1989 г.

20 години по-късно е щастлив, че Германия отново е единена и свободна.

"Градовете се развиха, инфраструктурата - също, всичко се подобри. Но все пак има проблеми- това е безработицата, въпреки че днес безработните са по-добре от тези,които тогава работеха. Вторият голем проблем е, че в Източната Германия управленският елит е от западно германци. Имаме и един огромен проблем с миграцията на много хора от източна в Западна Германия", довършва разказа си той.