На 3 ноември рубриката "Бъдете здрави" беше посветена на медицинската наука хомеопатия. Вече 15 години у нас се провеждат курсове за обучение по хомеопатия. Все повече хора знаят и се обръщат за помощ към лекар хомеопат.

Д-р Дора Пачова е от първите лекари- хомеопати, въвели метода у нас. Тя сподели, че макар и нова за България, хомеопатията е проверен от времето лечебен метод. Описан е преди 200 години от немския лекар д-р Самуел Ханеман. Основното нейно предимство е безвредността. Годишната научно-практична конференция на Асоциацията на лекарите хомеопати в България събра практикуващите хомеопатия от цялата страна в София.

Д-р Мария Грозева е доволна от лечението с хомеопатия на хиперактивни деца. Като личен лекар тя има наблюдения и върху семейната среда. Тези деца не могат де си намерят място и да концентрират вниманието си върху нещо. Емоционалният контакт е труден с тях, не подлежат на контрол и това създава проблеми в отглеждането им. В тясно сътрудничество двете с д-р Пачова изразяват категорично мнение за силата на хомеопатията като незаменима в областта на нарушено внимание на хиперактивни деца. Без да се прилагат лекарства потискащи централната нервна система, чрез хомеопатията се постига успокоение на децата, концентрация и по-добро общуване с околните .

Д-р Вергиния Николова разговаря и с хомеопата д-р Ирена Маждракова. Тя самата е била с наследствена сенна хрема от дете. Сега с усмихнати очи споделя: "От 10 години вече мога да си кося тревата на вилата. Опитът ми мина през мен и многото ми пациенти през всичките тези години. Важно е да разберат пациентите, че за всеки един от тях има специфично лекарство. За едно и също заболяване ние можем да изпишем 10 различни лекарства".

Докладът на д-р Маждаракова, представен пред участниците в конференцията, обобщава резултатите от проведеното от нея хомеопатично лечение на различни видове алергии.

Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето