Почти всяка втора фирма признава, че е дала подкуп, а около 15 милиона лева е стойността на подкупите раздадени към ниските нива на държавната администрация за миналата година.

И тази година корупцията продължава да е един от четирите най-остри проблема на българина, както и безработицата, бедността и ниските доходи.

Голяма част от българите са убедени, че правителството не е постигнало съществени резултати в пресичането на корупцията. Почти всеки втори българин смята, че правителството не прави нищо по този проблем, сочи проучване на "Витоша Рисърч".
МВР и Митниците се ползват с по-високо доверие сред обществото, за разлика от съдебната система, която заради зачестилите скандали се ползва с рекордно ниско доверие. Политизирането на съдебната система създава удобно прикритие за корупция сред магистратите, твърди в доклада си "Коалиция 2000". Слабият контрол и практическата безнаказаност водят до запазване на нивото на корупция сред по-ниските нива в администрацията. През миналата година у нас са се раздавали над 120 000 подкупа месечно. Броят на исканите е поне три пъти повече. Според доклада най-често взимат подкуп пътните полицаи, административните служители с нисък ранг и работещите в здравеопазването. Според "Коалиция 2000" два пъти повече са хората, които искат подкуп, от тези - които дават такъв. Според международни оценки страната положително се справя с корупцията и за поредна година България подобрява показателят си и от 66-то място през 1998 година е заела 45-то през 2002 година. По този показател България изпреварва държави като Чехия, Латвия и Словакия и е единствената страна кандидатка за присъединяване към ЕС, която отбелязва рязко подобряване на корупционния си рейтинг, пише в доклада на "Коалиция 2000".