Ученическите бележници и личните карти на учениците са отпечатани и се продават в търговската мрежа, като цената им не се променя. Това каза на месечната си пресконференция министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова.  

Тя съобщи, че ученическият бележник струва 0.15 лева, а личната ученическа карта - 0.03 лева.

Цялата задължителна документация за училищата, детските градини и за обслужващите звена в образованието е готова и се разпространява приоритетно в спорните училища и в детските градини, в които учебната година започна от 1 септември, каза министър Фандъкова.

Тя отбеляза, че учебниците от 8-ми до 12-ти клас се купуват от учениците, а учителите по отделните предмети съобщават на учениците за избраните учебници, по които ще учат.

Учениците, които през новата учебна година ще бъдат в осми клас в профилираните гимназии с прием след седми клас, ще се обучават по одобрените учебници за интензивно изучаване на чужд език - задължителна подготовка, създадени по новите учебни програми, каза министърът.

В тези гимназии обучението по български език и литература, както и по математика, ще бъде по одобрените учебни помагала за осми клас, в съответствие с новите учебни програми.

Учениците в осми клас в средните общообразователни училища и в професионалните гимназии ще учат изцяло по одобрени учебни помагала, списъците за които са публикувани в сайта на МОМН.

Единствената промяна през новата учебна година в средното образование
пък е свързана с обединяването на външното оценяване след седми клас с приемния изпит за кандидатстване в гимназиите.

Външното оценяване по български език и литература /БЕЛ/ след седми клас заедно с изпита по БЕЛ ще се състоят на 27 май, а по математика - на 31 май, каза заместник-министърът на  образованието Милка Коджабашиева. По думите й тестът по двата предмета ще се състои от два модула.

Първият от тях ще бъде за външното оценяване и ще оценява усвоените от всички ученици  знания и умения от общообразователния минимум, а вторият модул е за класирането в профилираните гимназии с изучаване на чужд  език.  

Учениците ще се явяват на изпитите в училищата, в които учат, а квесторите ще са от други учебни заведения. Седмокласниците няма да подават предварително заявления дали ще се явяват само на първия модул, а това ще стане след излизането на окончателните резултати, каза Коджабашиева.

По думите й оценката от външното оценяване след седми клас ще бъде една от текущите оценки за втория учебен срок.

Заместник-министърът на образованието каза, че в гимназиите ще се влиза със сборна оценка от външното оценяване по БЕЛ и по математика, прибавени към оценката от втория модул на теста. На изпита по БЕЛ няма да има промени и той отново ще включва тест и преразказ.

До средата на януари предстои много сериозна работа по учебно-изпитните програми по БЕЛ и математика след седми клас, каза Милка Коджабашиева. По думите й по предварителни работни разчети първият модул за външното оценяване може да продължи 60 минути, а вторият - 90 минути.

В самата форма на теста и в изпита няма промяна, учениците ще бъдат подготвяни за тях в училище, каза министър Фандъкова. Тя отбеляза, че промяната след седми клас е по-скоро организационна и не е свързана със съдържанието на изпитите.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето