Конфликтът между БАН и кабинета приключи. Премиерът се отказа от планираните мащабни реформи.  Академиците обаче ще имат настоятелство и ще се отчитат пред парламента. Днес академиците рязко обърнаха позицията си и публично благодариха на премиера за мъдрото му решение.

„Създаването на едно настоятелство е изключително полезно, защото ще ни даде връзки с университетите, с държавата,с бизнеса”, каза председателят на БАН проф. Никола Съботинов.

„Идеята е да направим едно авторитетно и демократично настоятелство, което да управлява добре нещата и да се погрижи да ги махнете тия табели, като тази, дето сте я сложили "не сме за продан", малко е цинично така, никой не иска да ви купува. БАН не е държава в държавата, всички като се започне от сметната палата, всички в държавата се отчитат пред парламента”, посочи премиерът Борисов.

Симеон  Дянков каза, че БАН е най-представителната организация на българската наука. „Хора, които са били в ДС да не намират място в ръководството на институти, БАН, настоятелство и т.н.”, препоръча финансовият министър.

Тъй като никъде в държавните институции не е направен подобен ход, ние винаги сме се чудили защо пък ние първо трябва да го направи?”, отвърна гл. научен секретар Стефан Хаджитодоров.

Какво мислят за проектореформите в едни от най-старите институти на БАН - този по литература? Доц. Рая Кунчева посочи, че навсякъде по света институти като този получават финансиране от фондове при прозрачна процедура. „Ние сме за това да има сериозен пазар на науката, но това не значи че можем да се самофинансираме”, каза Кунчева. Институтът не е ремонтиран от години, не са сменяни и мебелите. Цветята във фоайетата са измръзнали защото няма парно.