Проблемите с водоснабдяването се превръщат в традиция за страната ни всяко лято. Заради безводието в жегите потърсихме отговор на въпроса: Отживелица ли са обществените бани? Има ли хора, които ползват услугите им и колко струва това, за някои, "екзотично", къпане?

Преди по-малко от век софиянци все още са се поздравявали с "Честита баня!". Къпането в градската баня е било обичайно неделно събитие за хората тогава. Днес обществените бани са отживелица. Може би заради това заварихме повечето софийски бани в лошо състояние. Сградите им се рушат, въпреки че са паметници на културата.

"СПА туризмът, който сега е много модерен може да намери приложение в тези места - баните в Банкя, Овча купел, Панчарево стоят, само се нуждаят от реновиране", смята главният експерт от Софийски исторически музей Марияна Маринова.

В момента в София работят само баните в Княжево и Панчарево. Казват, че имат малко клиенти и, че повечето идват за лечебни процедури. Докато екипът ни беше в банята никой нито влезе, нито излезе от нея.

Мъжкият басейн на Софийската централна баня днес се използва като хранилище на Софийския исторически музей! Реконструкцията на Софийската централна баня продължава вече години. Използва се за културни събития. Проект на Столична община предвижда тя да се превърне в балнеоложки център и музей на София. Пари за това обаче още няма.

"Строежът е замразен. Спряно е строителството и се надяваме другата година да има финансиране и тя да бъде ремонтирана за функциите, за които е определена и да стане достъпна", признава Маринова.
Някои от бившите обществени бани в София отдавна са дадени с концесия за бутилиране на минералната вода. Други са необитаеми, разпадащи се сгради. Цените в работещите са от 2.50 лева до 5 лева.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето