Будисткият учител Лама Оле Нидал посети България. Той представи книгата си "Буда и любовта" пред българските последователи на древното тибетско учение Карма Кагю. Иван Георгиев се срещна с учителя преди една от лекциите му.  

На пръв поглед, лекциите на Лама Оле Нидал звучат като полезни съвети от добър психолог. Той обаче твърди, че будизмът започва там, където свършва психологията.

"Ако се вгледаме в съзнанието си, първо ще разберем, че то не е нещо материално - няма цвят, тегло, аромат или размер. Тялото ни остарява, разболява се и умира. Но съставката, която преживява щастието и всичко останало - тя е неразрушима - също като пространството", обяснява Нидал.

"Когато осъзнаем това, ще разберем колко сме силни всъщност. Тогава вече няма да сме човека, който отива на кино с надеждата да гледа добър филм. Вместо това ще бъдем собствениците на киното. Няма да има значение дали филмът е добър или лош - важното е, че няма дупки в екрана на залата и, че прожекционният апарат работи".

Лама Оле Нидал е роден в Дания преди 68 години. Получава титлата на тибетски учител в Хималаите. Заедно със съпругата му Хана са първите западни ученици в школата Карма-Кагю. Те прекарват няколко години в медитация и изучаване на древни будистки текстове. След това напускат Тибет и се завръщат в Западния свят, където вече 40 години разпространяват възгледите на т. нар. "Диамантен път".

"Диамантеният път" означава да се държим като Буда, докато не се превърнем в него. Това е като да сложим красива маска върху лицата си, докато не открием, че тя е била там през цялото време, че това е нашата истинска природа", пояснява Лама Оле Нидал.

Той почти не спортува и спи около четири часа на нощ. Учителят прекарва едва четир дни в годината в родната Дания. През останалото време обикаля света, за да проповядва будисткото учение. Около 500 центъра за медитация на няколко континента разпространяват своеобразните рецепти за щастие и хармония, стари повече от 2500 години.

„Работим с мисловни калъпи. Очакваме от другите да изпълняват някакви роли, които ние сме им измислили. Ако им дадем възможност да се изразяват свободно, да бъдат себе си, отношенията ще потръгнат много по-леко. Днес вече не е достатъчно да се държим за ръка и да се гледаме в очите. Трябва да погледнем на човека до нас извън рамката на бита”.

Лама Оле Нидал идва в България за 18-и път. Повод за последното посещение е новата му книга „Буда и любовта".

"Забелязал съм, че дори високо интелигентни мъже не знаят как да се отнасят с жените си. И че дори много силни жени не знаят как да се държат с половинките си. Трябва да знаем, че между 20% и 50% от всички човешки отношения са свързани и повлияни от любовта. Ако ние правим най-доброто, което можем за хората около нас, е много вероятно и те да правят същото. Ако правим живота на другите добър, те ще ни върнат жеста. Това са здравословни отношения на обикновена размяна".

Преди да се отправи към джунглите на Южна Америка, будисткият учител се обърна към домакините си:

"Тук на Балканите, в България, имате много дълбоки, много истински хора. Със здрави тела и души - каквато е природата ви. Ако бях на ваше място, щях да се наслаждавам на контакта с тях и да живея пълноценно. Това е моят съвет към вас!".


Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето