На 10 август в рубриката „Бъдете здрави с тази сутрин” д-р Вергиния Николова разговаря със специалисти от Военно - медицинска академия за рисковете от хепатит С у нас и лабораторното доказване на вируса. Коварството на заболяването е, че може и 20 години да не се изяви с оплаквания, а човекът да е носител на вируса на хепатит С. За такива пациенти разказва доц. д-р Красимир Мекушинов, началник на вирусологичната лаборатория.

Тестовете за доказване на вируса на  хепатит С са кръвни проби, бързи ориентировъчни, както и серологични  илайза тестове, резултатите от които излизат до два часа. Когато се установи положителен резултат, се провеждат и потвърдителни тестове. Лекарите преценяват кога се налага извършване на чернодробна биопсия.

Началникът на клиниката по гастроентерология доц. д-р Крум Кацаров, лекар с богат клиничен опит, успокоява, че заболяването може да се лекува, стига да се установи преди проявата на цироза или рак на черния дроб. Дори и тогава може да се пристъпи вече към трансплантацията на черен дроб. Доц. Кацаров набляга на профилактиката, като пояснява, че застрашените хора от заразяване с хепатит С са венозните наркомани, хора, на които се правят венозни вливания и затворници.

Рисковете при пиърсинг, татуировки, стоматологични манипулации са минимални, когато се спазват хигиенните изисквания. Доц. Мекушинов обяснява, че срещу хепатит С все още няма ваксина, но затова пък ваксини срещу хепатит А и Б има налични в страната. Достатъчна е консултация с личния лекар, за да се ваксинира всеки, който желае. Лабораторно изследване за хепатит С извършват в клиничните лаборатории към всички Медицински университети в страната.

 

Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето