Той обяви, че говорителката на главния прокурор Борис Велчев - Маргарита Попова, ще оглави правосъдното министерство. "Още преди седмица говорих с главния прокурор, за да го убедя, че Попова е най-важна за поста. Не е партийна кандидатура, а е избрана, за да свърши работа", коментира бъдещият премиер. Той посочи, че звеното за борба с измамите, което тя ръководи, е единственото, похвалено от Брюксел. Генерала е обявил публично Попова за министър, за да бъдат спрени спекулациите, че човек от РЗС ще заеме този пост. Борисов потвърди, че бившият евродепутат Николай Младенов ще
оглави Министерството на отбраната.

"Депутатите ще могат да се местят в други групи", отбелязва "Труд". ГЕРБ изпълни заканата си да работи срещу депутатското номадство, но наполовина. "Мравките" в парламента ще остават независими, без право да създават нови групи, но ще могат да се вливат във вече съществуващите. Това реши комисията, която пише новия правилник на Народното събрание. Окончателното решение ще се вземе в пленарната зала. Дълъг спор между ГЕРБ и останалите партии се разрази заради комисията за контрол над ДАНС. Петима от членовете й ще са от хората на Борисов, а останалите 5 групи ще имат по един депутат. От ДПС обвиниха ГЕРБ в безпрецедентно и силово налагане на решение. От Синята коалиция също възразиха срещу новия принцип.

"Бойко и Яне се плашат с избори", пише "Стандарт". Бойко Борисов и Яне Янев задочно се заплашиха с нови избори заради буксуването на преговорите за кабинет между партиите им. Консултации между ГЕРБ и РЗС вчера нямаше. Двете партии не подписаха меморандум, тъй като Яне Янев иска двустранно споразумение. От Синята коалиция пък отново повториха, че ще дадат рамо на кабинета на ГЕРБ, но в парламента ще преценят кои законопроекти на Генерала ще подкрепят. Единствено "Атака" не предяви коалиционни претенции.
    
"Ще играем в един отбор с ГЕРБ", заявява в интервю за "Стандарт" лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Ето неговата позиция: "Смятаме, че партията, която е спечелила властта, трябва да си направи кабинет и да поеме отговорността си. От нас ще има парламентарна подкрепа за гласуванията си, за да стане това, което искаме всички - справяне с корупцията и правила. Това става, ако не се пречи на едно такова управление. Вижда се, че РЗС и Синята коалиция пречат и започвам да мисля, че действията им обслужват нечий интерес. Тези фасони, които особено РЗС демонстрира, правят удоволствие предимно на БСП и ДПС, които потриват ръце и виждат възможност едва ли не за провал на това управление и варианти за връщането им."
    
"Атака" с ГЕРБ? Само за ден до пладне", е коментарът в "Труд" на социолога доц. д-р Антоний Гълъбов. Посочва се, че в момента "Атака" се стреми да се превърне в доверен партньор на ГЕРБ. Но формацията се стреми и към промяна в самия профил на новото управление. "Снишаването" на партията на Сидеров няма да продължи дълго. Тя поначало губи от опитите за интегриране в
политическия процес. Политическото й влияние винаги е зависело от едно радикално "против", от търсенето на пряка конфронтация с противници. Очакването, че ГЕРБ ще може да разчита на конкуренцията между Синята коалиция, РЗС и "Атака", за да си осигурява необходимата му подкрепа, остава нереалистично. Самото приравняване на трите формации може да се окаже сериозна политическа грешка.
    
"Похитителите нямат къртици в МВР", е озаглавено интервюто в "Труд" с Роман Василев, заместник градски прокурор на София. Той коментира идеята прокуратурата да премине към изпълнителната власт така: "Това е екзотично мислене. Няма единна и унифицирана конструкция за мястото на прокуратурата. Към настоящия момент с мястото, което заема в съдебната система, прокуратурата е доказала по категоричен начин, че не може да бъде използвана като инструмент от политическите партии. Контролът върху прокуратурата следва да се осъществи единствено чрез съдебноинстанционния контрол в рамките на съдебния процес с произнасянето по съответните прокурорски актове."
    
"Прокуратурата е наредила нова данъчна проверка на Доган", пише на първа страница "Сега". След осем месеца протакане най-после има раздвижване в проверките около имотите, свързани с лидера на ДПС Ахмед доган. Утре изтича срокът, в който данъчните трябва да приключат ревизиите на всички физически и юридически лица, на които формално се водят петте имота. Сред тях е и лидерът на ДПС Ахмед Доган. Ревизиите са наредени от прокуратурата на 22 април. Обвинителите се усъмниха в ревизията, с която Мария Мургина като шеф на НАП оневини лидера на ДПС.
    
"Столичните социалисти искат разграничаване от ДПС", отбелязва "Сега". Столичната организация на БСП поиска партията да се разграничи публично от довчерашния си партньор в управлението ДПС. "Защо дори и сега, след изборите, отказваме да се разграничим от ДПС?" Този въпрос зададе лидерът на столичните социалисти Румен Овчаров на снощния пленум, който анализира резултатите от парламентарния вот. Според него тъкмо коалиционната политика на БСП е довела до лошия резултат и на двата избора.

"2,1 млрд. лева по-малко от данъци", акцентира "Труд". За първи път от четири години излишъкът в хазната е символичен - едва 173 млн. лева, или 0,3 на сто от БВП, сочи отчетът на финансовото министерство за приходите в бюджет 2009 към края на юни. Не са събрани 2,1 млрд. лева данъци, най-вече ДДС, посочи вчера финансовият министър в оставка Пламен Орешарски. Затова най-вероятно новото правителство няма да отпусне замразените 10 на сто от бюджетите на министерствата. Може би ще се наложат и други съкращения, предположи Орешарски. Прогнозите на финансовото министерство са, че към края на годината БВП ще намалее с 2,5 на сто.
    
"2 милиарда похарчени за странни енергийни проекти", посочва в интервю за "24 часа" Симеон Дянков, номиниран за финансов министър от ГЕРБ. Той смята, че трябва да се спре АЕЦ "Белене", и обмисля вариант 10% от енергийния холдинг да излязат на борсата. Дянков разказва, че с Пламен Орешарски са решили да направят преходен период в министерството и от 10 дни се срещат, каквато е практиката и при администрациите в САЩ.
    
"Банките да свалят лихвите по заемите", съветва от страниците на "Труд" Александър Божков - икономист и бивш вицепремиер. Според него задача на правителството е да каже кои разходи са излишни, кои могат да бъдат ограничени и кои - не. Нещо, което досегашното правителство не можеше да каже. То ограничаваше така - първо 10%, после още 10%. Междувременно бяха създадени компании, в които бяха преведени милиони. Божков смята, че лихвите трябва да достигнат равновесни стойности, а към края на годината да започнат да намаляват.

"Делата под надзора на Брюксел се множат, но резултат няма", е анализът в "Сега". Авторът припомня, че след ден се задава критичен доклад на Еврокомисията, който политиците разчетоха като мек и добър. Черновата му обаче няма как да буди удовлетворение, след като в нея пак се говори за липса на политическа воля за справяне с проблемите, законодателни пречки и контролни органи, които бездействат. Всъщност от прокуратурата отдавна алармират, че инспекторите от различните ведомства не произвеждат резултат. Може би ако бяха потърсили отговорност от някого за бездействие, щеше да има някакво раздвижване. Не е известно да има и едно дело срещу муден чиновник. И най-железните мерки обаче няма да свършат никаква работа, ако няма кой да ги прилага качествено.
    
"Останах на поста си, защото това е отговорност", казва в интервю за "Монитор" Меглена Кунева, еврокомисар по въпросите на потребителите. Така тя мотивира избора си да остане на еврокомисарското място, чийто мандат скоро приключва, вместо да избере евродепутатското. Тя посочва, че се намираме в изключително труден период, когато парламентът все още не може да одобри ново предложение за комисар. "А и не си представях, че докладът може да мине дори без номиниран комисар от наша страна, продължава Кунева. - Смятам, че когато става дума за пост - оставаш на него, защото той е свързан с отговорност, която си поел. Такова беше времето и неговите изисквания."