Повечето хора автоматично започват деня си с кафе. В Северна Европа пият най-голямо количество. Италианците са най-големите ценители. Какво не знаем за кафето, разказва Мариана Векилска:
Инстантното кафе съдържа консерванти, ако е с мляко и захар на прах. Турското е добро, ако е смляно като брашно. Моката не трябва да се притиска плътно при зареждане в кафеварката. Филтърното кафе, или шварцкафето, е рядко. А безкофеиновото, независимо какво пише на него, все пак има поне малко кофеин, но е специално обработено, често по вредна технология.
У нас предпочитано е еспресото.
"Едно такова кафе им стига, за да си прочетат вестника и да изпушат 4-5 цигари. Друг е въпроса колко е полезно дългото кафе специално", коментира барман.
Дългото се смята за по-слабо и по-полезно. Но е точно обратното.
"Дългото кафе, по начина, по който се приготвя в България, е много по-силно и по-вредно, отколкото късото и нормалното", каза експертът по кафе Георги Бъндев.
Експериментът ще покаже какво се крие под пяната на дългото кафе:
"Тази течност е в дългото - вижте колко неприятно изглежда - помиришете я. Мирише също толкова неприятно - на отпадъчно. Това е дългото кафе - това пият хората, само че не го виждат", демонстрира барман.
Има начин обаче да продължите да се наслаждавате на дългото си кафе.
"Значи прави се дълго полезно, ако се пусне едно нормално и се долее гореща вода", показа той.
В един тренинг център сервитьори и бармани се учат как да правят качествено еспресо. Можем да пием до 5 чаши дневно, стига да знаем как.