На 16 юни в рубриката "Бъдете здрави с тази сутрин" темата, подготвена от д-р Врегиния Николова, беше за кърлежите, чиято активност е засилена сега.

Горещите температури и високата влажност създават условия за тяхното размножаване и много често хората са обект на ухапване от кърлежи. Кърлежите трябва да се свалят от кожата с ръкавици и пинсети и да не се размачкват между пръстите. Най-честите болести, които се предават чрез тях са лаймската болест и марсилската треска.

Доц. д-р Ива Христова завежда лабораторията за предавани с кърлежите болести. Тя обяснява, че малкото зачервяване през първите дни след ухапването от кърлеж не е признак на лаймска болест. Симптом за лаймска болест е червено кожно петно с размери 5-6 см, което нараства много бързо. Тогава специалистите препоръчват да се вземе кръв и да се направи изследване. С такива тестове разполагат всички по-големи градове.

Профилактиката на болестите, които се  предават с кърлежите, включва редовно окосяване на тревните площи в парковете и облекло с дълги крачоли и дълги ръкави по време на разходка сред природата. 

Сваленият кърлеж трябва да  се постави в контейнерче с влажно памуче и да се съхранява до два-три дни в хладилник. Лабораторията за предаваните с кърлежи болести се намира в Националния център по заразни и паразитни болести. 

Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето