На 1 юни темата в рубриката "Бъдете здрави с тази сутрин" д-р Вергиния Николова свърза със Световния ден без цигарен дим. Доц. д-р Коста Костов, завеждащ клиниката по белодробни болести на Военно-медицинска академия, обясни за агресивните, необратими увреждания на белия дроб в резултат на тютюнопушенето. Сред тях са ракът на белия дроб и по-неизвестната ХОББ – хронична обструктивна белодробна болест.

Статистиката сочи, че ако пушач спре цигарите на 40 години, ще спечели девет години живот. Когато спре цигарите на 50 години, ще спечели шест години живот. Опитният пулмолог логично обобщава, че това се още шест или девет години, което никак не са малко на фона на краткия човешки живот.

Постъпилите за лечение в клиниката хора с ХОББ са с кислородни маски, значително отслабнали на тегло и без сили да се придвижат. Иван Иванов е висок 170 см, но вече тежи 49 кг. Със смирение си дава сметка, че никога не се е опитвал да спре цигарите, но мисли за тези, които пушат, без да предполагат какви са  последствията от това: "Предполагам, че няма пушач който да не съжалява, че е почвал, ако го е усетил ХОББ-а".

Стоян Динчев има напрегната отговорна работа и си спомня, че освен редовните 20 цигари една сутрин, след тежък професионален ангажимент, е изпушил пет кутии цигари. Сега е отказал пушенето, благодарение на съпругата си, която е лекар. С помощта на медикамент и собствения си инат, той е убеден че няма да се върне към тази зависимост – тютюнопушенето.

За множеството хора, които вече са изправени с лице пред хроничната обструктивна белодробна болест, доц. д-р Коста Костов е написал книга - "ХОББ разказана за пациенти", която е полезен наръчник в живота им с болестта.

Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето