Да спрат предизборните спекулации, че България е нетен платец на Европейския съюз, призова вчера вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева, посочва изданието. По думите й 16 130 695 308 евро са отделени от ЕС за България за 2007-2013 г. До момента общо са платени 2 666 276 804 евро - по предприсъединителни и оперативни програми, по преки плащания в земеделието и др. А 843 682 730 евро са внесени в бюджета на общността (от 1 януари 2007 до 30 април 2008 г.) .
   
***
Държавата реши предизборно да намали цената на тока, пише под глава "Сега". Токът за битовите потребители ще поевтинее  от 1 юли с между 1 и 2 процента, каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов. За стопанските потребители ще има увеличение между 1 и 3 процента. Доскоро регулаторната комисия прогнозираше увеличение на цената на тока с до 4 процента. Шушулов аргументира новата си прогноза с икономическата криза, намаленото потребление на енергия и ниската инфлация от април м.г. до април т.г. "Eнергиен шамар за бизнеса предизборно" извежда "Дневник" под глава.

***
Работим пет месеца, за да си плащаме данъците, пише под глава "Новинар". От днес българинът спира да работи за държавата и започва да се труди само за себе си, показват изчисленията на Института за пазарна икономика, цитирани и на първа страница в "24 часа". Тази година денят на свободата настъпва с 3 дни по-късно спрямо миналата, пише изданието. За да си платят налозите и да напълнят държавния бюджет, тази година данъкоплатците са работили почти 5 месеца. Най-малко за хазната сме се трудили през 2002 г, когато денят на свободата от правителството е настъпил още на 18 май.  Символичната дата се изчислява на база на това, че гражданите изработват средно 201 млн. лв. на календарен ден и измерено през очаквания БВП за 2009 г. Така тази година са необходими 147 дни, за да се изработят предвидените 29,55 млрд. лв. приходи в бюджета. Според изчисленията 40,2% от БВП ще бъдат събрани от гражданите и бизнеса.

***
България се справя добре с кризата, казва пред "Дума" проф. Мария Маркеш Пинто - съветник на министър-председателя по европейските въпроси. Тя посочва, че въпреки кризата не се увеличиха данъците, че продължи социалната политика, както и че България има най-висок ръст в ЕС.

***
Пазарът на сливания и придобивания в България е спрял, съобщава "Дневник" на първа страница.  Причина е огромното разминаване между инвеститорите и собствениците на предприятия по отношение на цените, пасивността на банките в качеството им на ключови участници във финансирането на тези сделки и затрудненията по набиране на свежи средства за нови инвестиции.

***
500 хиляди души се трудят вкъщи, пише "24 часа". Заради кризата надомната работа пак стана хит, посочва изданието.

***
Строителен работник на 35-40 години, които обикновено няма спестявания и работи на парче, но има постоянни разходи, е събирателният образ на най-лошият длъжник на българските банки. Това пише "Телеграф" под глава, като се позовава на собствено проучване. 71 на сто от теглилите кредити според изданието са между 26 и 35 години.

***
Български туристи, взети за шпиони в Гърция, поискаха България да внесе дипломатическа нота срещу Атина в ЕС заради "стигащата до параноя подозрителност на гръцките власти към българските посетители на територията й", пише "24 часа". Държавата ни трябва да направи нещо, за да се спестят бъдещи проблеми на всички, които отиват на екскурзия там, посочили те.


Топи се разликата ГЕРБ-БСП, отбелязва "Труд" по повод изнесените вчера от НЦИОМ социологически данни. Пет формации имат шансове за Европарламента: ГЕРБ, Коалиция за България, ДПС, "Атака" и Синята коалиция, пише "Класа", като се позовава на НЦИОМ. Хората над 50 години ще изберат евродепутатите, извежда в заглавие "Сега" по повод същото изследване. Еврокомисар Меглена Кунева и външният министър Ивайло Калфин са най-харесваните от водачите на листи за ЕП, посочва под глава "Земя".
Вестник "Атака" цитира НЦИОМ, че Волен Сидеров е лидерът на политическа партия с най-високо одобрение сред собствения си електорат.

***
"24 часа" помества водачите на червените листи върху картата на България под заглавие "БСП: С тези лица ще сме първи". В интервю пред изданието бившият вътрешен министър Румен Петков казва: "Наистина се забавихме с листите и това не е добре за БСП". По думите му след 4 г. в управлението Сергей Станишев е зрял и опитен премиер.

"Труд" и "24 часа" цитират лидера на ДПС Ахмед Доган пред симпатизанти в Хасково: "Ако съм искал да сбъркам само веднъж - съзнателно да сбъркам, България щеше да има друга съдба". По думите му трудно ще се размине следващото правителство да бъде без ДПС. НДСВ може да издигне за мажоритарен кандидат волейболиста Пламен Констaнтинов, пише "24 часа".

***
"Бой в парламента" е заглавието на първата страница на "Експрес". Депутати си налитат на бой, пише "Труд" под глава. Депутатът от НДСВ Олимпи Кътев твърди, че независимият Георги Георгиев го "шляпнал" по главата; версията на Георгиев е, че Кътев му е посегнал и той му е хванал ръцете, пише изданието. Според "24 часа" Георгиев дал проба за алкохол след скарването.

Поводът за спречкването били царските имоти. Лидерът на РЗС Яне Янев заяви от трибуната, че партията му ще направи всичко "още в следващия мандат червеният цар да получи заслуженото, както и всички виновници, които докараха държавата на ръба на Трета национална катастрофа". Отговори му председателят на ПГ на НДСВ Пламен Моллов, че НДСВ ще предостави всички документи за царските имоти на РЗС, и че реституцията на царските имоти е започнала преди царят да се върне в България. При "престрелка" между депутатите, останала скрита за медиите, Георгиев дал да се разбере, че подкрепя Янев за обвиненията срещу Симеон.

***
ЕС пуска парите, значи ни вярва, казва пред "24 часа" водачът вра евролистата на ДПС Филиз Хюсменова. Крадците ще получат възмездие, пък твърди водачът на евролистата на ГЕРБ Румяна Желева.

***
За да участва РЗС в коалиция ГЕРБ-Синята коалиция, трябва да се изпълнят условията ни, сред които е в управлението да не участват бивши министри, премиери и вицепремиери. Това казва пред "Дневник" депутатът от ПГ на РЗС и водач на евролистата на партията Димитър Абаджиев.

"Преживях тежко парите на Чорни" е озаглавено интервю в "Труд" с Абаджиев, взето по инициатива на изданието от Любен Дилов-син от "Гергьовден". На въпрос взел ли е Иван Костов пари от Майкъл Чорни, Абаджиев отговаря, че става дума за едно от тежките му преживявания в политиката, че след изборите е готов да говори за всичко около този случай и че искал да гледа очите на Костов в този момент. Последния преврат след Освобождението го направи Костов, казва в интервю в "24 часа" историкът проф. Людмил Спасов.

***
Дали да не преместим следствения арест в парламента, пита "Сега" в анализ по повод кандидатиралите се за депутати скандално известни бизнесмени, срещу които има дела. Както е тръгнало, по-скоро 240 обвиняеми ще станат депутати, отколкото един местен феодал - затворник, коментира изданието.

***
Дилма Русеф - вероятен кандидат за президент в Бразилия и дъщеря на български преселник, може да се окаже причина за промяна на тамошната конституция, пише "24 часа". След като тя обяви, че се лекува от рак, се засилили спекулациите, че настоящият президент и неин покровител Инасиу Лула  ще се опита да промени конституцията, за да се бори за трети последен мандат, посочва изданието.
   
Амнистията може да "затвори" дела за измами със средства от ЕС, по които са обвиняеми висши държавни служители. Това опасение, изразено от прокурори, е достигнало до експерти от Европейската комисия, съобщили на "Дневник" източници в Брюксел. От прокуратурата потвърдиха, че има няколко разследвания за злоупотреби с еврофондовете, които ще бъдат прекратени заради амнистията, пише изданието.

***
70 милионери под прикритие са били разкрити след проверка на ДАНС, МВР, НАП и Агенция "Митници", пише "Монитор" под глава, като се позовава на прокуратурата. Преди ден в столицата е приключила акция "Тузари", установила собствениците на коли и имоти за над 500 хиляди лева и дали те са декларирали, че имат пари да си ги позволят. При близо 70 души има сериозно разминаване между декларираните доходи и реалните разходи, установила проверката.

***
Всеки ден камерите на КАТ хващат в нарушение по 1500 шофьори само в столицата, пише "Стандарт". Изпреварваме Италия и Сърбия по заловени в нарушение водачи, посочва изданието.

***
"Труд" без да споменава имена публикува обширен материал под заглавие "Сексскандал с шеф на КАТ".