Всяка година над 50 хиляди души прекарват исхемичен мозъчен инсулт у нас, сочат данни на Националния център по здравна информация. Въпреки че сме на едно от първите места в Европа по смъртност вследствие на инсулт, възможностите, които съществуват за лечение на заболяването, не се използват пълноценно, установи проверка на екипа ни.

Животът на Иван Етрополски се преобръща в ранните часове на 12 януари тази година. Съпругата му забелязва, че е неадекватен, с изкривена уста и незабавно се обажда на 112. За щастие Етрополски попада в една от малкото столична болници, където се прилага съвременен, безоперативен метод за лечение на инсулт.

"Ние стопяваме тромба, запушалката, възстановяваме кръвообръщението на мозъка и възстановеното кръвообръщение на мозъка възстановява клетките, които са в т. нар. "панамбра", около инсулта и които ако не се възстановят ще загинат", обяснява доц. д-р Борислав Герасимов, началник неврологична клиника в УМБАЛ "Св. Анна".

От основно значение за връщането на пациента към пълноценен начин на живот е незабавното прилагане на инжекцията, до три часа след получаване на инсулта.

"Ние разполагаме със 17 милиарда клетки в мозъка и всъщност при един инсулт, до първия час, умират около 120 милиона. Значи, нашата борба е, тези клетки да ги възстановим", казва Герасимов.  

Сега Иван може да се движи, говори и шофира свободно. Вярва, че скоро пак ще може да кара ски и да се разходи до любимата Витоша.

Този вид тепария е включен като клинична пътека и се заплаща от здравната каса. От 350 болници в страната, да го прилагат имат право 320 лечебници. Но тези, които действително извършват терапията, са много по-малко, установи проверка на bTV.

От касата обясниха, че лекарите сами преценяват с кой метод да лекуват пациентите.

 

Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето