"Прокуратурата работи по случая с отвличането на Киро Киров. Той не единственият и смея да поема отговорност, че разкриваемостта на този вид престъпления е доста ниска. Не зная дали ще бъда много понятен на обществеността, тъй като широката общественост очаква много от прокуратурата. Тези огромни очаквания са поради две причини. Първата, че от две години, две години и половина, прокуратурата съвместно с МВР и ДАНС виждаме, че постига осезаеми резултати, това нещо се вижда. Имаме положителни действия спрямо организираната престъпност и корупцията. Имаме и съответните осъдителни присъди”, каза в студиото на bTV заместник-градският прокурор Роман Василев.

По думите му този тип престъпления са изключително тежки престъпления.

"На първо място стои животът на отвлечения. Не е толкова просто и не е толкова лесно, както е в един американски или какъвто и да е друг филм с хепи енд. Действително прокуратурата прави възможно всичко съвместно с органите на МВР, за да може да се пресече този вид престъпления", посочи прокурорът.

Василев не отговори дали има отвличания, които са останали тайна от обществеността с аргумента, че не може да кажа какви данни има в Софийска градска прокуратура. Работи се по 5 версии в случая с изчезналия Киро Киров.

Всички отвличания, които са били обявени от семействата на отвлечения за последните 2 години са 14, съобщи прокурорът. Извършителите са заловени в 10 на сто от случаите.

"Ниска е успеваемостта, в този вид престъпления е ниска. Разбирам очакванията, разбирам и критиките", каза прокурорът. Той съобщи, че проверките в някои столични квартали да инициирани от Върховна касационна прокуратура и са изпратени циркулярни писма до съответните окръжни прокуратури.

„Софийска градска прокуратура като такава трябва да предприеме определени действия, все пак това е един елемент от рамката за борба с корупцията и борба срещу прането на пари. Извадени са 500 хиляди лева като минимум за сделка, като считаме, че този вид сделки е основан от гледна точка на сумата, от гледна точка на придобиването на имуществото, да бъдат извършени проверки. Поради тази причина, тъй като елементът цена по сделката не фигурира в Агенцията по вписванията и това, което ние трябва да получим от Агенцията ще се забави по обективни причини, затова все отнякъде трябваше да се започне. Затова направихме една такава стратегия прокуратура, ДАНС, НАП, "Митници" и започнахме да изваждаме лица, които са придобили имущество в рамките над 500 хиляди лева в процесен период от 2004 до 2008 година, които ще бъдат проверени”, обясни обвинителят.

До месец, месец и половина прокурорът очаква да бъде внесен обвинителният акт срещу Златко Баретата.

Попитан как се стигна до ситуацията прокуратурата да остане последната крепост пред обществото, Василев отговори: "Моят анализ е, поради обективни и субективни фактори, които не искам да излагам, МВР не работи на нормалните обороти, които трябва. На първо място, всеизвестно е ниското заплащане. Всеизвестно е. Второ, всеизвестна е липсата на материално-техническо оборудване такова, каквото трябва. Трето, имаме, пак казах, и г-н Великов каза, част от несъвършено законодателство в рамките за борбата с престъпността. На първо място прима картите, Б-кънект картите, които са с оглед пресичането на съответните телефонни разговори".

90 процента от така станалите известни в обществото знакови дела се разследват от прокурор. Прокурорът участва в самото разследване, включително в огледите на местопроизшествие, в очните ставки, в оперативните мероприятия, в ръководенето на специализираните акции, говоря и при отвличанията, участват прокурори, добави Василев.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето