Президентските избори в Сърбия отново се провалиха, след като в тях участваха под половината от имащите право на глас. Преди два месеца, президентските избори бяха обявени за нередовни по същите причини на втория тур. Сега изборите се провалиха още на първия, тъй като бюлетини пуснаха малко над 45% от гласоподавателите.

За да не се повтори случилото се през октомври сръбският парламент промени изборния закон и отмени разпоредбата за участие над 50% на втория тур. Изискването обаче остана валидно за първия. Резултатите от гласуването вчера отново сочат преднина за сегашния югославски президент Воислав Кощуница, който е получил 58 на сто от гласовете. Кощуница съобщи, че не признава резултатите, заради нередности в избирателните списъци и обвини премиера Зоран Джинджич, че умишлено е работил за провалянето на изборите. Подобни упреци отправи и представителството на ОССЕ, според което с нежеланието си да издигне свой кандидат, Джинджич е саботирал вота. По конституция в срок от 60 дни председателката на сръбския парламент Наташа Мичич трябва да реши дали ще насрочи нови избори. В противен случай тя ще поеме функциите на държавен глава след изтичането на мандата на настоящия сръбски президент Милан Милутинович на 5 януари. Според вътрешния министър Зоран Живкович, който е и партиен заместник на премиера Джинджич вместо нови избори е нужно политическо споразумение, а президентът да бъде избран след приемането на нова конституция на Сърбия.

Най-малко 400 000 имена на несъществуващи или умрели хора са присъствали в избирателните списъци по време на повторните избори за президент. Това съобщиха от Демократическата партия на Сърбия на югославския президент Воислав Кощуница.

Кощуница обвини и избирателната комисия в "скандални имами". Той заплаши да сезира Върховния съд и международните организации. Като причини за неуспешното им провеждане, той изтъкна факта, че местният избирателен закон не отговаря на световните норми с изискването да гласуват над 50 на сто от избирателите, а също и манипулирането на избирателните списъци. Според преброяването на населението през април в Сърбия в момента живеят 7,5 милиона души, а в същото време в избирателните списъци фигурират 6,5 милиона граждани, посочи той. Партията на Кощуница твърди, че в списъците имало поне 450 000 мъртви души, включително хора с рождени дати отпреди два века.

.