Много хора напоследък карат някаква лятна инфекция на крак, включително и туристите след ваканция у нас. На какво се дължат тези летни неразположения вижте повече в редовната ни рубрика "Бъдете здрави".
Обикновено лятото е сезонът, когато зачестяват чревните инфекции. Причините могат да бъдат развалени хранителни продукти, замърсена вода и неспазване на личната хигиена. Проф. Кантарджиев с огорчение споменава и занижения контрол върху инфекциите.
"Съвсем наскоро ние разбрахме за един много голям взрив, стотици хора заболели от салмонелоза, защото те бяха чужденци и се върнаха в родината си, където в различни западноевропейски държави беше изолиран един микроб, доста рядък серовариант на салмонелата. И когато сравнихме данните от малкото наши изследвания, и данните от изследваните хора, върнали се в Германия, Финландия, Белгия, Холандия се оказа, че те са се заразили в нашата страна”, съобщи проф. Д-р Тодор Кантарджиев.
Какъв е начина салмонелите да причинят хранителни отравяния от кремчетата с яйца или любимите рохки яйца на закуска.
"Когато храните, главно млечните храни, яйца, месо, са извън хладилника на високата стайна температура, бактериите се намножават и отделят токсини, които след това приети с храната предизвикват хранително отравяне. Тези хранителни отравяния са т. нар. токсоинфекции”, обясни проф. Кантарджиев.
Микробите са много и различни, но съветите за предпазване са универсални.
"Трябва да се държат храните в хладилник. Второто нещо, което трябва лятно време да се мият добре ръцете и да не се допуска мухи да лазят по храната. По този начин се предпазваме от много чести инфекции. Такава е дизентерията. Защо е опасна, защото много малко на брой микроби могат да я причинят. Тя се причинява от 10 микроба. Много често мухите, които са в контакт с храната могат да причинят, колкото и да е странно, могат да пренесат причинителя на язвата хеликобектер пилори. Именно затова случаите на изостряне на гастрити и язвена болест в края на лятото и есента зачестяват много”, допълни проф. Кантарджиев.
Много трябва да се внимава с почистването и много доброто измиване с вода на зеленчуците и плодовете. Срещу хранителни токсоинфекции най-важни са миенето на ръцете и хладилния режим - месо, яйца и млечни продукти задължително да се съхраняват само в хладилника. Микробиологът е категоричен:
"Всичките тези неща трябва да държат нащрек от нашите медицински власти, защото не контролираме ли инфекциите в нашата страна, ще имаме много голям проблем - не само със здравето на населението, но и със здравето на туристите. Именно затова в нашата страна не трябва да забравяме за контрола на инфекциите, защото една система, която имахме и работеше много добре преди 20 години, благодарение съвети може би доброжелателни, но неуспешни, се стигна до това, че нямаме диагностика на много инфекциозни заболявания. А как ще правим контрол? Как ще намалим тези инфекциозни заболявания, ако нямаме качествен контрол?"